Lamm älskar linser

4

Du behöver

  • ca 1 kg putsad lammbringa
  • ca 100 g bacon
  • 6 steklökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 stor morot
  • 1 stor palsternacka
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl rödvin
  • 2 tsk torkad eller färsk timjan
  • 2 tsk torkad eller färsk rosmarin
  • 8 salviablad
  • 1 burk/liten tetra (ca 400 g) passerade tomater
  • 3 lagerblad
  • ca 6 dl köttbuljong
  • 3 tomater
  • 3 dl kokade gröna linser eller puylinser
  • ev. salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 dl bladpersilja

Gör så här

  1. Klipp baconet i mindre bitar, skala löken och klyfta den på längden och skala och hacka vitlöken. Fräs bacon, lök och vitlök i en vid gryta. Baconfettet fungerar som olja.
  2. Skär köttet i cirka 2 cm stora tärningar och låt det bryna med en stund. Skala moroten och palsternackan och skär dem i 1/2 cm tjocka slantar. Lägg i morot, palsternacka och tomatpuré i grytan och rör om. Häll i rödvinet och låt alkoholen koka ur ett par minuter.
  3. Hacka timjan och rosmarin och skär salviabladen i mindre bitar. Tillsätt passerade tomater, kryddörter och lagerblad. Häll i nästan all buljong. Låt sjuda i cirka 1-11/2 timme tills köttet börjar bli mört.
  4. Kärna ur tomaterna och klyfta dem. Tillsätt tomatklyftorna och linserna. Smaka av med salt och peppar och låt sjuda i ytterligare 15-20 minuter. Strö över grovhackad persilja och servera med lantbröd.
  5. Receptet kommer från boken Locket på från Kakao Förlag.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept