Brasiliansk fiskgryta

4

Du behöver

  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 3 msk olivolja
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • 0,5 dl limesaft
  • 3 dl vatten
  • 1,5 msk fiskfond
  • 4 färska tomater, tärnade
  • 1 burk kokosmjölk (3-4 dl)
  • 1 tsk sambal oelek
  • 600 g vit fiskfilé (gös, torsk eller annan fast vit fisk)
  • salt och peppar
  • 5 salladslökar
  • 0,5 dl färsk koriander
  • 2 dl flagad mandel

Gör så här

  1. Skiva löken och vitlöken och kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök, vitlök och chili i en gryta med olivolja några minuter tills löken mjuknat och blivit genomskinlig. Tillsätt krossade tomater, limesaft, vatten och fiskfond. Låt sjuda i 10 minuter.
  2. Tärna tomaterna och lägg i dem tillsammans med kokosmjölken. Låt grytan koka upp och lägg i sambal oelek.
  3. Skär fisken i lagom stora grytbitar. Sänk värmen, lägg i fisken och sjud i 6-7 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Finstrimla salladslöken och hacka koriandern och lägg i salladslök och koriander någon minut innan servering.
  5. Rosta mandeln i en torr stekpanna. Toppa grytan med rostad flagad mandel och gärna lite mer hackad koriander.
  6. Receptet kommer från boken Locket på från Kakao Förlag.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept