Äppelgömma

40 min
4
Äppelgömma
Foto: TV4

Annorlunda efterrätt med sting av chili. Serveras med tabasco och karamelliserade valnötter, toppat med valnötsglasyr.

Vintips
Josef Andert Beerenauslese art nr 4589

Henrik bjöd även på

Laxcarpaccio


Fläskfilé New Mexico



Kolla in alla recept på

Klockan åtta hos stjärnorna



Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

20 juni 2011
Visa mer
40 min
4

Du behöver

Gömmor

  • 50 g smör
  • 1 st ägg
  • 0,75 dl socker
  • 3 msk vispgrädde
  • 1,75 dl vetemjöl
  • 0,75 tsk bakpuver
  • 0,75 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk äpplen, syrliga
  • 1,5 tsk tabasco, röd

Glasyr

  • 50 g smör
  • 0,5 dl sirap
  • 40 g valnötter, hackade

Vaniljgrädde

  • 4 dl vispgrädde
  • 1 st vaniljstång
  • 2 msk socker

Gör så här

  1. Gömma
    Smält smöret, vispa ägg och socker pösigt.
  2. Tillsätt smöret och grädden.
  3. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  4. Rör ner i smeten.
  5. Häll i Tabasco.
  6. Skala och finhacka äpplena.
  7. Blanda ner i smeten.
  8. Fördela smeten i formar, 6-10 st beroende på storlek.
  9. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.
  10. Glasyr
    Blanda samman glasyren i en kastrull.
  11. Sjud tills den är helt klar och simmig.
  12. Häll glasyren över kakorna.
  13. Grädda i 250 graders värme tills ytan har fått en fin färg, cirka 2 minuter.
  14. Låt kallna.
  15. Vaniljgrädde
    Snitta och skrapa ur vaniljstången.
  16. Lägg i fröna i grädden.
  17. Vispa grädden lätt och luftig tillsammans med vaniljfrön och socker.
  18. Ta kakorna ur formarna (eller ha snygga formar) och lägg upp tillsammans med en klick grädde.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept