Rilette på gotländsk rökt flundra

Du behöver

  • 320 g välplockad rökt flundra
  • 3 tsk majonäs
  • 3 msk creme fraiche
  • 1 medium finhackad röd lök
  • 0,5 dl finskuren gräslök
  • 0,5 dl finskuren dill
  • färskpressad citron
  • 1 skiva gotlandslimpa eller annat mörkt bröd
  • Salt & Peppar efter smak
  • frissésallad
  • citronklyfta
  • Citron olivolja

Potatissallad med sparris & ramslök:

  • 800 g kokt färskpotatis
  • 8 st gröna sparrisar
  • 60 g ruccola
  • 0,5 dl finskuren dill
  • ramslöksvinägrette
  • riven parmesan
  • havssalt & svartpeppar efter smak

Ramslöksvinigrätte:

  • 0,66 neutral olja typ raps eller solros
  • ramslök, salt och peppar efter smak

Gör så här

  1. Plocka flundran noga så alla ben och skinn tas bort.
  2. Lägg det rökta flundreköttet i en stor skål eller bunke som du kan arbeta i.
  3. Tillsätt finhackad rödlök, finskuren gräslök & dill.
  4. Pressa över lite färsk citron, blanda ihop allt väl i bunken tillsätt majonäs och creme fraiche, lite i taget så riletten inte blir för lös utan formbar, smaka av med salt och peppar efter smak.
  5. Stansa ut en skiva bröd och behåll den i cylindern, fyll på med rilettesmet efter behag och lyft bort cylindern och riletten ska se ut som en litet torn eller en bakelse.
  6. Plocka och skölj frissésallad och dressa den lätt med lite citronolivolja samt salta & peppra
  7. Blanda färskpotatis, fint skuren dill, tunnt skivad färsk grönsparris (spara knopparna och blanchera till dekoration) och ruccola sallad. Smaka av med ramslöksvinägretten samt avsluta med lite färskriven parmesanost.
  8. Lägg upp Riletten på tallrik, toppa med dressad frissésallad, sparrisknoppar, en citronklyfta och dill. Servera riletten med potatissalladen.
  9. Vi önskar er smaklig spis & en underbar sommar!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept