Timjansdoftande kantarellsoppa

30 min
4
Timjansdoftande kantarellsoppa
Foto: TV4

Timjansdoftande kantarellsoppa med vitlöksbröd.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

17 april 2013
Visa mer
30 min
4

Du behöver

Soppa

  • 1 l färska kantareller
  • 3 st schalottenlökar
  • Smör till stekning
  • 2 msk konjak
  • 1 dl färsk timjan
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk soja
  • Salt och peppar efter smak

Vitlöksbröd

  • 4 skivor bröd efter smak
  • 50 g smör
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 nypa flingsalt
  • hackad timjan, till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader, lägg rumstemperat smör och salt i en skål och pressa i vitlöksklyftan.
  2. Blanda väl och ställ smöret täckt i kylen. Rensa kantarellerna, det vill säga borsta bort eventuell grus och smuts.
  3. Skala och hacka löken fint. Fräs den i smör utan att den tar färg. Lägg i de rensade kantarellerna och låt dessa fräsa tills svampen har mjuknat.
  4. Häll i resterande ingredienser. Spara lite timjan till gratinering. Sjud i cirka 15 minuter.
  5. Bred över vitlökssmöret över brödskivorna. Rosta i ugnen i 5-10 minuter. Smaka av soppen med salt och peppar.
  6. Häll upp soppan i skålar och toppa timjan. Servera med vitlöksbrödet.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept