Timjansdoftande kantarellsoppa

Timjansdoftande kantarellsoppa
Foto: TV4

Timjansdoftande kantarellsoppa

Av: Henrik - Kungsbacka

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

30 min

Timjansdoftande kantarellsoppa med vitlöksbröd.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 1 l kantareller
  • 3 schalottenlökar
  • smör, till stekning
  • 2 msk cognac
  • 1 dl färsk timjan
  • 1 klyfta vitlök
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk soja
  • salt
  • peppar

Vitlöksbröd

  • 4 skivor bröd (efter smak)
  • 50 g smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 krm flingsalt
  • timjan, hackad, till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader, lägg rumstemperat smör och salt i en skål och pressa i vitlöksklyftan.
  2. Blanda väl och ställ smöret täckt i kylen. Rensa kantarellerna, det vill säga borsta bort eventuell grus och smuts.
  3. Skala och hacka löken fint. Fräs den i smör utan att den tar färg. Lägg i de rensade kantarellerna och låt dessa fräsa tills svampen har mjuknat.
  4. Häll i resterande ingredienser. Spara lite timjan till gratinering. Sjud i cirka 15 minuter.
  5. Bred över vitlökssmöret över brödskivorna. Rosta i ugnen i 5-10 minuter. Smaka av soppen med salt och peppar.
  6. Häll upp soppan i skålar och toppa timjan. Servera med vitlöksbrödet.