Hemrimmad julskinka

Hemrimmad julskinka
Foto: TV4

Här kommer receptet för dig som vill pröva att rimma din egen julskinka. Det är en liten procedur som tar mellan 5 och 6 dagar, men som kräver liten arbetsinsats och ger mycket resultat. Man brukar räkna med att en julskinka på ungefär 4 kg rå vikt räcker till ca 20 portioner.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 msk salt
  • 2 msk socker
  • Saltlag:
  • 2,5 liter vatten
  • 2,5 dl salt
  • 1,25 dl socker
  • Kokspad:
  • 20 pepparkorn
  • vatten som täcker skinkan

Griljering:

  • 1 ägg
  • 4 msk senap
  • 2 tsk socker
  • 4 msk siktad ströbröd

Gör så här

  1. Blanda samman vatten, socker och salt till saltlagen. Koka upp och låt sedan svalna. Gnid in skinkan med socker och salt. Lägg den bunke och häll över lagen. Låt stå svalt i 5 dagar och vänd den då och då.
  2. Koka skinkan i vatten och pepparkorn i ca 2 timmar eller tills innertemperaturen är 72°. Man brukar beräkna ca 50 minuters koktid per kilo skinka. Låt skinkan svalna något. Skär bort svålen men låt något av fettet vara kvar. Torka av fettet med ren kökshandduk eller hushållspapper, så fäster griljeringen bättre.
  3. Sätt ugnen på 275°. Blanda samman ägg, senap och socker. Bred det jämnt över skinkan. Sikta över ströbrödet och klappa in det i senapsblandningen. Griljera i ugn i 10 min eller tills griljeringen fått tillräcklig färg. Passa noga!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept