Hemmagjord färskost med tre smaker

Hemmagjord färskost med tre smaker
Foto: TV4

Släpp loss skaparlusten! Bygg en grund av krämig philadelphia och keso. Lägg sedan till vad du önskar för både smak och färg. Doftande örter för grönt, rostade paprikor för soligt orange, svarta oliver för malva. En mixer är till god hjälp när du ska laga färskost.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

Färskost, grund:

  • 200 g keso
  • 300 g Philadelphiaost
  • salt och malen svartpeppar

Smak av örter:

  • 1 sats färskost, se ovan
  • 1 msk hackad basilika
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 msk finskuren gräslök
  • 2 msk hackad färsk spenat
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 3 msk rapsolja
  • 1 tsk pressad citronsaft

Smak av paprika:

  • 1 sats färskost, se ovan
  • 2 röda paprikor, rostade och skalade, se recept sid 66
  • 1 krm kajennpeppar

Smak av oliver:

  • 1 sats färskost, se ovan, OBS! utan salt
  • 1 dl urkärnade svarta oliver
  • 1 msk kapris
  • 1 msk olivolja

Gör så här

  1. Färskost, grund: Låt keson rinna av ordentligt i sil eller durkslag. Mixa keso och philadelphiaost till en slät kräm i matberedare. Krydda med salt och peppar och tillsätt önskad smaktillsats. Färskosten förvaras i bunke med lock i kylen över natten.
  2. Smak av örter: Skala och hacka vitlöksklyftan. Mixa örter, spenat och vitlök med olja i ca 30 sekunder. Blanda den gröna oljan med osten och pressa ner några droppar citronsaft.
  3. Smak av paprika: Värm ugnen till 250°. Dela paprikorna, kärna ur och skär dem i några mindre bitar. Smörj en plåt med lite olivolja. Lägg bitarna på plåten med skalet upp och droppa lite olivolja ovanpå. Grilla paprikan med skinnsidan uppåt i 5-7 minuter. Lägg paprikorna i en plastpåse i kylen i 30 minuter. Dra loss skalen och skär i strimlor. Mixa strimlorna med färskost och kajennpeppar i en matberedare.
  4. Smak av oliver: Mixa oliver, kapris och olivolja i ca 15 sekunder. Tillsätt färskosten och mixa ytterligare 15 sekunder.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept