Morot- och avokadosallad

Jamie Olivers fantastiska marockanska sallad, en morot- och avokadosallad med apelsin- och citrondressing. Serveras med ciabatta eller annat gott bröd.

Här hittar du fler recept från

Hemma hos Jamie


5 maj 2011
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g morötter i olika färger
  • 2 tsk kumminfrön, hela
  • 1-2 st chilifrukter, små torkade, smulade
  • Havssalt, efter smak
  • Svartpeppar, nymald, efter smak
  • 2 st vitlöksklyftor, skalade
  • 4 st timjan, färsk, endast bladen
  • olivolja, extra virgin
  • Röd- eller vitvinsvinäger
  • 1 st apelsin, halverad
  • 1 st citron, halverad
  • 3 st avokado, mogna
  • rödvinsvinäger
  • 4 st ciabatta i ca 1 cm tjocka skivor eller annat gott bröd
  • 2 nävar salladsblad, blandade tex ruccola, röd endiv, krus, sköljda och slungade
  • 2 askar krasse
  • 1,5 dl gräddfil, ca
  • 4 tsk frön, blandade sorter, rostade

Gör så här

  1. Sätt ungen på 180 grader.
  2. Koka morötterna I saltat vatten i 10 minuter tills de är nästan färdiga.
  3. Häll av och lägg i en ugnsfast form.
  4. För att få bästa möjliga smak ska du krydda dem medan de är varma. Så medan de ligger i ugnen, ta fram en mortel och mortla kummin, chili, salt och peppar.
  5. Lägg i vitlöksklyftorna och timjanbladen och mortla vidare tills du har en pasta. Tanken är att du verkligen ska få fram smakerna.
  6. Häll på olivoljan så att det täcker pastan och en skvätt vinäger. Det blir som en marinad, en rub och en dressing i ett!
  7. Rör samman och häll över morötterna i formen, se till att alla morötter täcks av marinaden.
  8. Lägg i apelsinen och citronen med snittytorna ner. De rostas ihop med morötterna och juicen kan användas som en bas till dressingen.
  9. Stoppa in i ugnen i 25-30 minuter eller tills morötterna är gyllene.
  10. Medan morötterna rostas, halvera, kärna ur och skala avokadon.
  11. Skär dem i klyftor och lägg i en skål.
  12. Pressa försiktigt ut saften ur apelsinen och citronen i en skål. Använd en tång eftersom de är varma!
  13. Häll i lika mycket olivolja och en liten skvätt rödvinsvinäger.
  14. Krydda efter smak och blanda väl.
  15. Lägg morötterna i skålen med avokado.
  16. Häll över dressingen och blanda väl.
  17. Smaka av och krydda eventuellt lite extra om det behövs.
  18. Ropa på dina middagsgäster samtidigt som du rostar eller steker dina brödskivor.
  19. Riv brödskivorna i små bitar och strö över morötterna och avokadon.
  20. Blanda i salladsbladen och krassen.
  21. Flytta över allt till ett stort härligt serveringsfat eller portionera ut på tallrikar.
  22. Klicka över gräddfil och strö över frön.
  23. Skvätt gärna på lite extra olivolja över salladen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept