Butternut cupcakes med frosting

24 muffins
Butternut cupcakes med frosting
Foto: TV4
24 muffins

Du behöver

Butternut cupcakes med frosting

  • 400 g butternutpumpa, med skal, urkärnad och grovt hackad
  • 400 g råsocker
  • 4 st ägg, stora, ekologiska
  • havssalt
  • 300 g vetemjöl, osiktat mått
  • 3 tsk bakpulver
  • en handfull valnötter
  • 1 tsk kanel, malen
  • 175 ml olivolja, extra virgin

Topping

  • skal från 1 citron och saften från halva
  • 140 ml gräddfil
  • 2 msk florsocker
  • skal från 1 st clementin
  • 1 st vaniljstång, dela längs med och skrapa ut fröna
  • lavendelblommor eller rosenblad, om du vill

Gör så här

  1. Butternut cupcakes med frosting
    Hetta upp ugnen till 180 grader och ta fram 24 muffinsformar.
  2. Kör pumpabitarna i matberedare till de är finhackade.
  3. Tillsätt socker, ägg, en nypa salt, mjöl, bakpulver, valnötter, kanel och olivolja och mixa ihop. Du kanske behöver pausa mixern för att fösa ner smeten från kanterna med en slickepott. Mixa inte för slätt – du vill bara att allting ska bli ordentligt blandat, inte mer.
  4. Fyll muffinsformarna med smeten. Om du vill kan du spara smet i kylen och bara grädda halva satsen.
  5. Grädda i 20-25 minuter.
  6. Testa om muffinsen är klara med en sticka – om den är torr när du stuckit ner den är de färdiga, fastnar smeten på stickan behöver de en stund till.
  7. Ta ur plåten och låt dina muffins svalna på ett galler.
  8. Topping
    gör frosting medan du gräddar dina muffins.
  9. Lägg det mesta av det rivna clementinskalet, allt citronskal och citronsaften i en skål.
  10. Tillsätt gräddfil, florsocker och vaniljfrön och blanda väl.
  11. Smaka och balansera syran och sötman med mer socker eller citronsaft.
  12. Låt blandningen vila i kylen tills dina muffins har svalnat, sen skedar du frostingen över kakorna.
  13. Dekorera med torkad lavendelblommor eller rosenblad och servera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept