Hemlagade köttbullar med gräddsås

30 m
6
Hemlagade köttbullar med gräddsås
Foto: TV4
30 m
6

Du behöver

Köttbullar

  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 gul lök
  • 600 g blandfärs
  • 0,5 msk salt
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk malen vitpeppar
  • smör, till stekning

Gräddsås

  • 1 dl grädde (valfri fetthalt)
  • 30 g smör
  • 30 g vetemjöl
  • 4 dl köttbuljong, utspädd
  • 1 tsk kinesisk soja
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Köttbullar
    Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla minst 10 minuter. Hacka löken mycket fint och fräs den utan att den får färg, låt den svalna.
  2. Arbeta in saltet och äggen i färsen. Tillsätt lök, ströbröd och peppar, blanda väl. Stek först en provbulle och kontrollera kryddningen på färsen.
  3. Forma köttbullarna till runda bollar, ca 15 g per styck. Stek köttbullarna i smör i stekpanna, ca 3-4 minuter. Skaka på pannan så att de får en fin, rund form.
  4. Sås
    Värm grädden. Smält smöret i en annan kastrull. Ta av kastrullen från värmen och rör ner mjölet.
  5. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och spä med köttbuljong. Låt sjuda 10 minuter. Tillsätt varm grädde och sjud till önskad konsistens. Krydda med soja, salt och peppar. Det är sojan som ger såsen den vackra, bruna färgen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept