Hemlagade köttbullar

Hemlagade köttbullar
Foto: TV4

Köttbullar är en svensk nationalrätt. Till och med på lunchkrogarna lagas egna, hemtrillade köttbullar. Det klassiska är att blanda nöt- och fläskfärs med proportionerna 70% nöt och 30% fläsk.

30 mars 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 500 g blandfärs
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 msk ströbröd
  • 1 msk riven gul lök
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar

Till servering:

  • kokt potatis
  • brun sås
  • lingonsylt

Gör så här

  1. Blanda ströbröd och mjölk. Låt det svälla i 15 minuter. Skala och riv löken. Blanda ner lök, salt och peppar i ströbrödsblandningen. Tillsätt färsen, lite i taget och rör till en smidig färs.
  2. Forma färsen till valnötsstora bollar med vattensköljda händer. Lägg på vattensköljd skärbräda.
  3. Stek köttbullarna i smör. Bryn först på högre värme och låt sedan eftersteka ca 4 minuter på låg värme. Servera med brun sås och kokt potatis.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept