Hemlagad ostkaka med frukt

Hemlagad ostkaka med frukt
Foto: TV4

Med en fräsch frukt- och bärsallad i stället för enbart söt sylt blir ostkaka, färdigköpt eller hemlagad av keso, bra lunchmat för stranden. Observera att det ska bara vara en bittermandel i den hemlagade ostkakan. Du som vill kan hoppa över mandlarna och smaksätta med rivet citronskal.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 liter jordgubbar
  • 2 bananer
  • 2 dl blåbär
  • 1 dl apelsinjuice
  • Ostkaka:
  • 500 g keso
  • 0,5 dl sötmandel
  • 1 bittermandel
  • 3 ägg
  • 0,75 dl socker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 3 dl mjölk

Gör så här

  1. Fruktsallad: Skölj och snoppa jordgubbarna, dela i mindre bitar. Skala bananerna och skär i små bitar. Rensa blåbären. Frysta blåbär ska inte tinas. Varva bären i en ask eller skål med lock. Häll över lite juice. Förvara svalt.
  2. Ostkaka: Värm ugnen till 175°. Hacka mandeln och bittermandeln fint. Vispa ihop ägg och socker tills sockret löst sig. Rör i mandel, keso och vetemjöl. Rör till sist i mjölken. Häll smeten i en smord vid form på ca 1 1/2 liter. Grädda ostkakan tills den stelnat i mitten, dvs när en sticka känns torr. Det brukar ta en knapp timme.
  3. Servera fruktsalladen med ostkaka och generöst med råa bitar av morot och rädisa.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept