Hemlagad ostkaka

Hemlagad ostkaka
Foto: TV4

Prova att laga en stor, härlig ostkaka efter vårt recept. Ostlöpe, som ingår i receptet, kan du köpa på apoteket. Ostkaka är ett bra mellanmål för hungriga barn, stora som små. Den är också god att servera som dessert. Vispgrädde och sylt smakar bra till.

26 januari 2009
Visa mer
12

Du behöver

  • 6 liter standardmjölk
  • 3 msk vetemjöl
  • 0,5 msk ostlöpe
  • 5 dl vispgrädde
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 500 g sötmandel
  • 3 bittermandlar
  • smör till formen

Till servering:

  • vispgrädde och sylt

Gör så här

  1. Skala, skålla och hacka sötmandel och bittermandel. Värm mjölken försiktigt till 35°. Vispa i mjölet och tillsätt ostlöpen. Rör om i mjölken tills du ser att den börjar tjockna. Lyft kastrullen av värmen.
  2. Låt blandningen vila ca 30 minuter tills den delat sig i ostmassa och klar vassla. Rör ytterligare en stund, för hand eller med elvisp, så att vasslan och ostmassan skiljs åt ordentligt.
  3. Sila massan genom silduk så att all vassla rinner av. Det tar ca 1 timme. Smörj en 2 1/2-litersform väl med smör.
  4. Sätt ugnen på 175°. Lägg ostmassan i en bunke och vispa i den ovispade grädden, ägg, socker och mandel. Häll smeten i formen och grädda i ca 1 1/2 timme.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept