Hemlagad kalvsylta

Hemlagad kalvsylta
Foto: TV4

Kalvsylta tar tid att anrätta, men en hemlagad kalvsylta får en djup och fyllig smak, så det är väl värt besväret. Använd kött från bringa, hals eller lägg. Tänk på att kryddsmak mildras när en varm rätt fått stå i kyl, så krydda därför väl.

26 januari 2009
Visa mer

Du behöver

  • 1,5 kg Kalvkött med ben
  • 1 msk salt
  • 6 vitpepparkorn
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 morot
  • 0,33 purjolök

Du behöver också.

  • en avlång brödform

Gör så här

  1. Spola av köttet i mycket kallt vatten och lägg det i en gryta. Häll över så mycket vatten att det precis täcker köttet. Salta, koka upp och skumma väl. Låt sjuda på svag värme. Skölj, ansa och skiva moroten och purjolöken. Tillsätt morot, purjo, pepparkorn och lagerblad efter 30 minuters koktid. Fortsätt att sjuda under lock på svag värme tills köttet är mört och börjar lossna från benen. Det tar totalt ca 1 1/2 timme.
  2. Ta upp köttet ur grytan och befria det från ben och brosk. Packa det i en bunke, placera en tyngd ovanpå och låt köttet kallna. Skär det kalla köttet i små tärningar. Sila buljongen och häll den tillbaka i den urdiskade grytan. Koka ihop buljongen tills den motsvarar hälften av det malda eller hackade köttets volym. Lägg i köttärningarna, koka upp och skumma väl. Krydda med salt och vitpeppar från kvarnen och häll massan i vattensköljd avlång form.
  3. Kyl syltan i ett vattenbad med is. Rör om någon gång då och då. Låt stelna i kylen 24 timmar före servering. Kalvsylta ska förvaras kallt. Servera med inlagda rödbetor eller gurkor.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept