5 msk Castiôn Moscato D`Asti dessertvin (1 msk i glassmeten och 4 msk till bären)
3 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
450 g tinade björnbär, 2 förp
ev lite crema de balsamico med fruktsmak, till garneringen på tallriken
Marängsmet
6 äggvitor
6 msk strösocker
Gör så här
Ta fram tre vispskålar. Använd en elvisp för att vispa ingredienserna.
Vispa först äggvitorna till hårt skum i den första skålen.
Sedan vispar du äggulorna, sockret, färskosten och vinet (1 msk) poröst i den andra skålen.
Till sist vispar du grädden och vaniljsockret fluffigt i den tredje skålen.
Häll alltsammans i samma skål under omrörning/lätt vispning (förslagsvis ägguleskålen). Häll sedan smeten i en glassmaskin och kör enligt instruktionerna för glassmaskinen, ca 20-30 minuter.
När glassen är nästan klar fördelar du smeten i en stor ugnsform och ställer i frysen under 2 timmar, den behöver vara genomfryst för att klara ugnsvärmen sedan (har du gott om tid kan du hoppa över momentet med glassmaskinen och ställa in ugnsformen med smeten övertäckt i frysen under natten).
I god tid innan det är dags att servera efterrätten slår du på ugnen på 250 grader, grill.
Vispa äggvitorna till ett fast skum, du ska kunna vända skålen upp och ner utan att äggvitan rinner ur. Vänd sedan försiktigt ner sockret. Häll över Castiôn (3-4 msk) över björnbären och rör om. Låt björnbären dra till sig den söta smaken av vinet.
Ta ut glassen ur frysen, lägg på björnbären, men spara skyn som blivit av Castiônblandningen. Bred ut marängsmeten över glassen och björnbären.
Ställ in i övre delen av ugnen ca 2 minuter tills marängen fått fin, gyllenbrun färg.
Häll Castiônblandningen från björnbären som en liten ”spegel” på varje tallrik. Lägg sedan upp en rejäl klick av glass, bär och maräng.
Garnera eventuellt ytterligare med lite Crema di Balsamico fruktsmak. Servera direkt.