Hemgjord vaniljglass med salt nötkolasås

Hemgjord vaniljglass med salt nötkolasås
Foto: TV4

Hemgjord vaniljglass med salt nötkolasås

Av: Marianne - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

2,5 h

Gör din egen vaniljglass och servera tillsammans med en kolasås på muscovadosocker, pekannötter, valnötter och salt!

Dryck: Nivole nr 7787

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

vaniljglass

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk honung, flytande
  • 1 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 1 dl strösocker

Nötkolasås

  • 100 g smör
  • 3 dl ljust muscovadosocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl pekannötter och valnötter, hackade
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Häll grädde, mjölk och honung i en kastrull. Halvera och skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg i kastrullen. Koka upp och dra från värmen, låt svalna något. Ta upp vaniljstången.
  2. Vispa äggulor och socker pösigt. Rör ner i gräddmjölken och sjud under konstant vispning tills det tjocknar lite. Smeten får inte koka. Häll över i en bunke och låt kallna helt. Kör i glassmaskin till krämig konsistens, ca 20 min.
  3. Smält ihop smör och socker i en kastrull på låg värme. Rör ned grädden, koka upp och småkoka i 3-5 minuter. Häll i nötter och salt.
  4. Skopa upp en stor glasskula och häll över kolasåsen. Strö lite flingsalt över. Servera på en gång!