Sébastien Boudets recept på hemgjord pasta. Servera gärna med nygjord valnötspesto.
Ingredienser
Pastadeg
600 g durum, kamut, enkorn eller dinkelmjöl. Fullkorn eller inte spelar ingen roll
12 g fint salt
6 ägg
6 äggulor
30 g vatten, om degen känns för hård
Nötpesto
1 kruka basilika
1 bit parmesanost
1 msk sardellkräm
2 dl olivolja
300 g valnötter
100 g pistagenötter
salt
peppar
1 citron, saften
Gör så här
Pastadeg
Blanda alla ingredienser i en skål med handen tills degen blir homogen. Plasta in degen och låt degen mogna i rumstemperatur i ett dygn. Ställ degen i kylen i 24-72 timmar.
Kavla ut degen så tunt det bara går med hjälp av en pastamaskin och lägg degen på ett mjölat bord i 30 minuter för att torka lite. Detta gör man om man har planerat att torka sina pasta annars om man vill koka den på en gång behöver man inte göra det.
Nötpesto
Rosta pistachnötter i ugnen på 160 grader i 15-20 minuter.
Mixa allt förutom pistachnötterna i en snabbhackare tills det blir slätt. Grov hacka pistachnötterna och blanda in i såsen.
Koka pastan
Byt enhet på pastamaskin till ex spagetti eller tagliatelle och kör den jättetunna degen i den. Koka någon minut i saltat vatten. Sila bort nästan allt vatten, häll över olivolja, salt, peppar och såsen.