Hemgjord pasta med nötpesto

Hemgjord pasta med nötpesto
Foto: Sébastien Boudet
Sébastien Boudet
Sébastien Boudet

Hemgjord pasta med nötpesto

14 ingredienser

2 dygn

Sébastien Boudets recept på hemgjord pasta. Servera gärna med nygjord valnötspesto.

Ingredienser

Pastadeg

  • 600 g durum, kamut, enkorn eller dinkelmjöl. Fullkorn eller inte spelar ingen roll
  • 12 g fint salt
  • 6 ägg
  • 6 äggulor
  • 30 g vatten, om degen känns för hård

Nötpesto

  • 1 kruka basilika
  • 1 bit parmesanost
  • 1 msk sardellkräm
  • 2 dl olivolja
  • 300 g valnötter
  • 100 g pistagenötter
  • salt
  • peppar
  • 1 citron, saften

Gör så här

Pastadeg

  1. Blanda alla ingredienser i en skål med handen tills degen blir homogen. Plasta in degen och låt degen mogna i rumstemperatur i ett dygn. Ställ degen i kylen i 24-72 timmar.
  2. Kavla ut degen så tunt det bara går med hjälp av en pastamaskin och lägg degen på ett mjölat bord i 30 minuter för att torka lite. Detta gör man om man har planerat att torka sina pasta annars om man vill koka den på en gång behöver man inte göra det.

Nötpesto

  1. Rosta pistachnötter i ugnen på 160 grader i 15-20 minuter.
  2. Mixa allt förutom pistachnötterna i en snabbhackare tills det blir slätt. Grov hacka pistachnötterna och blanda in i såsen.

Koka pastan

  1. Byt enhet på pastamaskin till ex spagetti eller tagliatelle och kör den jättetunna degen i den. Koka någon minut i saltat vatten. Sila bort nästan allt vatten, häll över olivolja, salt, peppar och såsen.