Hemgjord köttfond

3-4 h
Hemgjord köttfond
Foto: Fredrik Persson

I detta recept väljer du själv vilken smak du vill ha på fonden. Kyckling, lamm, kalv eller ox.

Tips! Förvara fonden genom att frysa in den i små iskubsformar. De fungerar superbra som smakförhöjare i soppor eller såser.

29 september 2015
Visa mer
3-4 h

Du behöver

  • 1 kg köttben (oxsvans är också ett bra alternativ)
  • 3 gula lökar eller röda lökar
  • 1 morot
  • 100 g svamp
  • ca 3 l vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Sprid ut köttbenen på en plåt och baka i ca 30 min.
  2. Under tiden grovhackar du lök, morot och svamp. Fräs allt i en mediumhet stor kastrull ca 10 min.
  3. När köttbenen är klara så ha i dem i kastrullen tillsammans med de frästa grönsakerna. Slå på vatten så att det täcker köttbenen och koka upp. När det kokat i ca 10 min, sänk värmen och låt det sjuda (på låg värme) i ca 2-3 timmar.
  4. Sila sedan fonden och gör dig av med benresterna. (Valfritt: reducera fonden ytterligare i ca 15 min för att få en mer koncentrerad smak).
  5. Häll fonden i isbitsformar och frys in fonden tills du behöver den.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept