Hemgjord korv med bröd och coleslaw

Hemgjord korv med bröd och coleslaw
Foto: Sébastien Boudet
Från Nyhetsmorgon

Sébastiens hemgjorda korv serveras i surdegsbröd och med coleslaw samt hemgjord ketchup.

22 maj 2016
Visa mer

Du behöver

Brödet

  • 6 dl mjölk, rumstempererad (så hög fetthalt som möjligt)
  • 20 g havssalt
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 1 ägg, rumstempererat
  • 100-200 g surdeg eller 5–6 g ekologisk jäst
  • 850 g stenmalet dinkelmjöl

Korv

  • 1 kg fint högrev
  • 1 kg fläskkarré
  • 200 g grisfett eller riktigt fet fläsksida
  • 1 kruka persilja
  • 20 g havssalt
  • 10 varv med pepparkvarnen
  • fjälster

Coleslaw

  • 200 g mjölksyrad kål (spets eller vit)
  • 100 g majonnäs
  • 50 g syrad grädde.
  • 1 tsk vinäger
  • salt och peppar

Ketchup

  • 2 burkar krossade tomater av fin kvalitet
  • 10 g havssalt
  • 50 g muscovadosocker eller molasse
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 0,5 dl rapsolja

Gör så här

  1. Bröd
  2. Stjälp upp degen på ett rent bord och knåda i smöret i någon minut för hand. Täck degen med den fuktiga kökshandduken och låt vila i ytterligare 15 minuter.
  3. Dela degen i små bitar som väger cirka 90 gram vardera. Forma till avlånga bullar, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in plåten i en avstängd, ganska fuktig ugn med en temperatur på 30–35 grader. Jag brukar spreja lite vatten med en blomspruta i ugnen för att skapa en fuktig miljö. Låt jäsa till dubbel storlek, det tar 2–3 timmar.
  4. Baka bröden på 220 grader i 20–25 minuter tills de har en gyllene färg.
  5. Korv
    Lägg fjälster i kallt vatten och i kylen dagen före.
  6. Skär köttet och fettet i stora grova bitar 5x5 cm och lägg dem i en skål. Salta, peppra och blanda i det hela med det grovhackade persiljan. Plasta in och låt vila i 2-3 timmar i kyl.
  7. Mal köttet med en ganska fint galler på köttkvarnen. Byt till korvenheten på maskinen och sätt igång.
  8. Korvarna kan frysas in eller håller 2-3 dagar i kylskåp.
  9. Coleslaw
    Blanda alla ingredienser tillsammans och gärna dagen innan.
  10. Ketchup
    Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt det hela koka på låg värme i 20-30 minuter. Låt svalna och mixa ordentligt med en stavmixer.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept