Hemgjord ketchup - se & gör

Hemgjord ketchup - se & gör
Foto: TV4

Den klassiska sägningen hemgjort smakar alltid bäst stämmer extra bra när man pratar om ketchup. I klippet visar Jennie Walldén hur du gör steg för steg.

15 juli 2016
Visa mer
45 m

Du behöver

  • 1,5 kg plommontomater, de rödaste och mest mogna
  • 1 stor rödlök, hackad
  • 3 klyftor vitlök, skivade
  • 1 stjälkselleri, skivad
  • 1 msk neutral rapsolja
  • 1 kanelstång
  • 6 hela kryddnejlikor
  • 2 tsk ingefära, riven
  • 1 röd chilifrukt, urkärnad
  • 2 dl farinsocker
  • 1,5 dl rödvinsvinäger
  • salt och rejält med svartpeppar

Gör så här

  1. Stek lök, selleri och vitlök mjukt i olja i en traktörpanna på medelhög värme utan att de tar färg. Grovhacka tomater och lägg i pannan. Höj värmen och låt tomaterna få ett uppkok, sänk sedan temperaturen på plattan igen.
  2. Mortla kryddnejlikorna, skiva chilin och lägg i pannan med kanelstång, ingefära, farinsocker samt rödvinsvinäger. Låt puttra i minst 30 minuter utan lock till det blivit en tjock sås.
  3. Plocka upp kanelstången. Mixa till en helt slät sås, smaka av med salt och häll upp i väl rengjorda flaskor/burkar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept