Hemgjord gnocchi med sparrispesto

koket.se
Hemgjord gnocchi med sparrispesto
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Hemgjord gnocchi med sparrispesto

13 ingredienser

45 m

Gör din egen gnocchi, det är inte alls så svårt. Servera med pesto på grön sparris och salladslök.

Se Paolo Roberto laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Gnocchi

  • 800 g potatis (mjölig sort, ej färskpotatis)
  • ca 8-10 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 msk olivolja
  • 25 g smör

Sparriskräm

  • 15 gröna sparrisar
  • 4 salladslökar, ansade och skurna i bitar
  • 3 msk pinjenötter
  • 1 citron, färskpressad saft
  • olivolja (av god kvalitet)
  • salt
  • peppar
  • parmesanost, färskriven

Gör så här

  1. Skala och koka potatisarna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen svalna. Pressa sedan ner dem i en skål genom en potatispress.
  2. Gör sparriskrämen under tiden som potatisen kokar och svalnar. Skölj sparrisen och skär bort den nedersta, grövsta delen av stjälken. Koka den i lättsaltat kokande vatten i ca 2-5 minuter. Sparrisen ska vara mjuk men fortfarande spänstig. Häll av kokvattnet och skölj snabbt av med kallt vatten. Skär den sedan i bitar men spara några tunna fina stjälkar eller toppar, att dekorera portionerna med.
  3. Lägg sparrisbitar, lök, nötter, citronsaft, salt, peppar och lite olja i en matberedare eller mixer. Blanda och fyll på med olivolja tills röran är riktigt krämig. Smaka av med salt och peppar.
  4. Häll den pressade potatisen och de mesta av mjölet på en arbetsyta och gör en grop i mitten. Kläck ner ägget i gropen, tillsätt olivolja och arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Håll arbetsytan mjölig och degen överströdd med mjöl.
  5. Dela degen i bitar och rulla ut till längder med en diameter på 1,5 cm. Skär längderna i 1,5 cm långa bitar. Rulla bitarna till små bollar. Tryck lätt och rulla varje gnocchi mot tänderna på en gaffel, så att de får ett randigt mönster på den ena sidan och en lätt skålning på den andra. Lägg gnocchin på en mjölad bricka. Strö mjöl över gnocchin och skaka brickan försiktigt då och då så att de inte klibbar fast i varandra.
  6. Koka gnocchin i ca 3 minuter i lättsaltat vatten med skvätt olja. När de flyter upp till ytan är de färdiga. Ta upp gnocchin med en hålslev och låt den rinna av. Smält smöret i kastrullen, tillsätt gnocchin, rör om och blanda försiktigt ner sparriskrämen.
  7. Servera med några sparrisstjälkar vid sidan om eller toppa portionerna med sparristoppar. Strö över färskriven parmesanost och ev. några pinjenötter.