Hembakad majstortilla

1,5 h + 12 h
Hembakad majstortilla
Foto: Sébastien Boudet
Från Nyhetsmorgon

Egna majstortillas kräver både jobb och tålamod, men så blir resultatet desto godare.

24 januari 2016
Visa mer
1,5 h + 12 h

Du behöver

  • 1000 g majs torkad
  • 2 l vatten
  • 20 g cal viva (kalciumoxid)
  • 10 g salt
  • 1-2 dl vatten

Gör så här

  1. Häll majsen, vattnet och kalken i en kastrull med lock och låt koka i 40 minuter på låg värme så det går att ha locket på. Andas inte in ångan som kommer ur kastrullen för det är inte så bra för lungorna.
  2. Stäng av spisen och låt locket sitta. Låt det hela vila ute utan att röra eller göra något under 12-15 timmar.
  3. Skölj majsen ordentligt under rinnande vatten i flera ingångar då skalet på majsen har lossnat och ska bort. Jag sköljer 3 gånger.
  4. Häll i majsen i majskvarnen (köttkvarnen funkar bra om du inte har en sådan) och mal det hela.
  5. Smeten som kommer ut är en färdig majstortilla smet som ska sedan bara saltas och eventuellt, om den känns lite för torr kan blandas med lite extra vatten.
  6. Ta lite deg (ca 50 g) och pressa den mellan en platspåse i tortillapressen tills du få en fin tortilla. Gör dem inte för tunna i början då är det svårare att få bort dem från plasten.
  7. Stek denna tortilla på låg värme någon minut på varje sida och servera.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept