Helstekt sik

Helstekt sik
Foto: TV4

Det ser alltid snyggt ut att servera fisken hel och sik är inte svår att bena ur.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1 st sik, ca 2 kg
  • salt
  • 1 st äggula, uppvispad
  • 1 doft kajennpeppar
  • 2 msk ströbröd
  • 1 dl vitt vin, torrt

Sås:

  • 2 dl vitt vin, torrt
  • 1 dl fiskbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • dragon
  • salt och peppar

Tillbehör:

  • 500 g broccoli, i buketter
  • 2 dl ost, riven
  • skivad citron
  • Ugn: 275/ 225°

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 275°. Salta fisken inuti och utanpå. Lägg den i en smord ugnspanna. Pensla med äggula och dofta över kajenn. Sikta över ströbrödet. Sätt fisken mitt i ugnen tills ytan fått färg.
  2. Sänk värmen till 225°, slå vinet över och stek fisken klar 25–30 minuter. Ta upp fisken och vispa ur pannan med vin. Sila ner det i en kastrull och koka ihop till hälften. Slå i grädden och koka till en simmig sås. Smaka av med salt, peppar och dragon.
  3. Förväll broccolin och lägg den i en form med osten över. Gratinera hastigt i 275° när fisken tagits ur ugnen. Servera med pressad potatis och dragonsåsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept