Helstekt oxfilé med aubergine

Helstekt oxfilé med aubergine
Foto: TV4
4

Du behöver

  • 800 g oxfilé i bit
  • 2 msk smör
  • salt och malen vitpeppar
  • malen svartpeppar
  • 2 aubergine
  • några färska salviablad
  • Rödvinssås:
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2,5 dl rött vin
  • 2,5 dl köttbuljong
  • 2 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar

Gör så här

  1. Rödvinssås: Finhacka schalottenlöken. Smält smöret i en kastrull och fräs schalottenlöken i smöret utan att den tar färg. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Koka upp vinet och buljongen i en annan kastrull. Ställ tillbaka den första kastrullen på plattan och spä redningen med buljong och vin, lite i taget, under omrörning. Krydda med salt och peppar. Låt såsen puttra på svag värme utan lock i 10 minuter, rör om då och då. Sila såsen före servering.
  2. Oxfilé: Värm ugnen till 200°. Skär bort senan som eventuellt finns kvar längs med filén. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn filén runt om. Krydda med salt, vitpeppar och svartpeppar. Lägg filén i en ugnssäker form. Stick en köttermometer i filén tjockaste del. Låt den stå i ugnen tills innertemperaturen är mellan 61° och 63 °. Då är köttet vackert rosa i mitten. Vill du ha köttet rött, stoppa vid 59°. Vill du ha köttet helt genomstekt, låt det stå tills temperaturen är närmare 70°. Ta ut köttet och vira in det i aluminiumfolie. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp det i skivor.
  3. Skär auberginerna i klyftor och baka dem i ugnen tillsammans med oxfilén. Lägg upp aubergineklyftorna på varma tallrikar, lägg på skivor av oxfilé och droppa över lite av såsen. Dekorera med salviablad och servera resten av såsen separat.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept