Helstekt oxfilé

26 augusti 2009
Helstekt oxfilé
Foto: TV4

Det allra godaste sättet att tillreda en oxfilé är att steka den hel i ugnen. En termometer underlättar för att få filén steks exakt så som du önskar. Hittar du en hel filé, så passa på att laga hela. En pytt på överbliven oxfilé är verklig lyx!

ca 45 m
6
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

  • 1 kg hel oxfilé
  • 3 msk smör till stekning
  • salt
  • malen vitpeppar
  • malen svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort senan som eventuellt finns kvar längs med filén. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn filén runt om. Krydda med salt, vitpeppar och svartpeppar.
  2. Lägg filén i en ugnssäker form. Stick en köttermometer i filéns tjockaste del. Låt den stå i ugnen tills innertemperaturen är mellan 61 och 63 grader. Då är köttet vackert rosa i mitten. Vill du ha köttet rött, stoppa vid 59 grader. Vill du ha köttet helt genomstekt, låt det stå tills temperaturen är närmare 70 grader.
  3. Ta ut köttet och vira in det i aluminiumfolie. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp det i skivor.
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Servering & Dukning från kända varumärken

Servering & Dukning Se fler

Fler goda recept