Helstekt kyckling med citrus- och örtsmör

Helstekt kyckling med citrus- och örtsmör
Foto: TV4
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Helstekt kyckling med citrus- och örtsmör

17 ingredienser

1,5 h + 12 h

Friska och pigga smaker får du här i en lättlagad och saftig helstekt kyckling. Om du vill ha en extra saftig kyckling kan du rimma den i 12 timmar innan tillagning. Se nedan hur du gör.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 hel majskyckling

rimlag

  • 6 msk salt
  • 1 rosmarinkvist
  • 1 timjankvist
  • 2 lagerblad
  • 2 l vatten

Smaksättning

  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 2 msk honung
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 citron, rivet skal från
  • 1 limefrukt, rivet skal från
  • 1 dl blandade örter, hackade
  • 2 msk citron, pressad saft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl kycklingfond

Gör så här

  1. Vill du rimma kycklingen för att få den ännu saftigare? Gör så här? Koka upp vatten med salt och kryddor och låt saltet lösas upp. Låt det svalna och lägg sedan ner hela kycklingen som du har sköljt av. Låt den stå kallt i minst 12 timmar. Följ sedan stegen nedan.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda smöret med riven vitlök, saft och skal från citrus, honung, finhackade örter och kryddor till ett jämnt kryddsmör. Ta upp kycklingen och torka den. Smörj sedan in hela kycklingen med kryddsmöret, tryck även in på insidan och in under skinnet. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och sätt en termometer i låret, intill benet. Häll ner vitt vin och kycklingfond. Citrusfrukterna kan du göra lite hål i och stoppa in i kycklingen.
  3. Ställ in i ugnen tills innertemperaturen är 82 grader vid benet och saften som kommer ur kycklingen är klar. Tiden för detta kan variera kraftigt beroende på kycklingens storlek så här rekommenderar jag att alltid använda ugnstermometer. Ös kycklingen ofta med den fina skyn som hamnar runt om. När kycklingen är klar så låt den ligga och vila till servering.
  4. Vid servering trancherar du kycklingen, filéer, lår, vingar och glöm inte den lilla filén på ryggen, den är fin! Dela filéerna mot fibrerna och skär låren i två, dela vid knäleden.