Helstekt kyckling med blekselleri och mynta

Helstekt kyckling med blekselleri och mynta
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Helstekt kyckling med blekselleri och mynta

8 ingredienser

Blekselleri kallas också för stjälkselleri eller bladselleri och är uppskattat för sina spröda stjälkar som väl kommer till pass med helstekt kyckling.

Ingredienser

portioner
  • 1 hel kyckling [1,5 kg]
  • 1 knippa blekselleri
  • 2 msk smör
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 kruka mynta
  • 1 citron
  • 25 tsk smör, smält

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skär sellerin i små bitar och fräs den i smör. Lägg över i en smord, ugnssäker form. Gnid in kycklingen med salt och peppar. Stick hål i citronen och fyll kycklingen den och myntan.
  2. Smält smöret. Lägg kycklingen med ryggen upp ovanpå sellerin och pensla med smält smör. Ställ i ugnen och stek 15 minuter.
  3. Vänd en sidan upp och stek varje sida i 10 minuter. Pensla med smör. Vänd slutligen bröstet upp, pensla med smör och stek kycklingen till vacker färg. Kycklingen är klar när köttsaften är färglös och genomskinlig.