Helstekt kalkon fylld med päron och rosmarin

Ingelsta Helstekt kalkon med paron och rosmarin
Foto: Ingelsta kalkon

Helstekt kalkon fylld med päron och rosmarin

21 ingredienser

180 m

Njut av en smakfull helstekt kalkon med sötpotatis, chèvreyoghurt och rostade mandlar. Om du använder en fryst kalkon, räkna med att det tar 2-3 dygn i kylskåp innan den tinat helt.

Ingelsta produkt helgrillad kalkon

Hel mörad kalkon från Ingelsta

Ingredienser

portioner
  • 1 Ingelsta hel kalkon [ca 4 kg]

Fyllning

  • 2 päron
  • 1 citron, skivad
  • 1 knippe rosmarin
  • 1 citron, skal och saft
  • 4 msk kinesisk soja
  • 2 msk honung, flytande
  • salt
  • malen svartpeppar

Sötpotatis

  • 2-3 sötpotatisar
  • 1 rödlök
  • 3 msk olivolja
  • 2-3 kvistar salvia

Saltrostade mandlar

  • 2 dl sötmandel
  • olivolja
  • flingsalt

Chèvreyoghurt

  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 100 g chèvreost, smulad
  • 2 tsk honung
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Torka av kalkonen på in och utsidan.
  2. Klyfta päronen och skiva en av citronerna. Fyll kalkonen med päron, citron och rosmarinkvistar. Salta kalkonen och strö över mald svartpeppar.
  3. Rör ihop citronskal, citronjuice, kinesisk soja och honung.
  4. Lägg kalkonen på en långpanna med bröstet nedåt, pensla med sojablandningen och stek i mitten av ugnen 1 timme. Ta ut kalkonen, vänd och pensla.
  5. Grädda ytterligare 1 timme. Ta ut kalkonen, ös och pensla med sojablandningen. Ställ ytterligare 40-60 minuter. Sätt eventuellt på folie mot slutet. Temperaturen i bröstet ska vara 70 grader när kalkonen är färdig.
  6. Ta ut kalkonen. Vira in den i aluminiumfolie och låt vila i ca 30 minuter. Gör under tiden sötpotatis, saltrostade mandlar och chèvreyohurt.
  7. Höj temperaturen i ugnen till 225 grader. Tvätta, torka och skär sötpotatisen och löken i klyftor.
  8. Häll olivoljan i en långpanna, vänd sötpotatisen och rödlöken i oljan och strö över salvia. Sätt in plåten i ugnen, ca 20 minuter. Vänd potatisen en gång under tiden. Ta ut plåten och salta sötpotatisen.
  9. Rosta mandlarna i en torr stekpanna. Droppa i olivolja och strö över flingsalt.
  10. Rör ihop den grekiska yoghurten med ca 100 g smulad chèvre och honung. Smaka av med salt och vitpeppar.
  11. Skär upp kalkonen och servera med tillbehören.