Helstekt fläskfilé med portvinssås

Helstekt fläskfilé med portvinssås
Foto: TV4

Fläskfilé med portvinssås och potatismos, en riktigt god festmiddag. Lägg fläskfilén i marinad för extra god smak av timjan och ingefära.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g fläskfilé

Marinad till fläskfilé

  • 0,5 dl neutral olja
  • 1 tsk timjan
  • 0,5 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 tsk färsk ingefära

Portvinssås

  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl portvin
  • 4 dl köttbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar

Till servering

  • potatismos smaksatt med riven emmentaler
  • lättkokta smörslungade grönsaker

Gör så här

  1. Fläskfilé
    Sätt ugnen på 180°. Blanda ihop olja, timjan, peppar och ingefära till en marinad och marinera fläskfilén i 1 timme. Bryn den runt om och efterstek sedan i ugnen i 8–10 minuter. Låt köttet vila inlindat i aluminiumfolie och håll det varmt. Skär upp köttet precis före servering.
  2. Portvinssås
    Finhacka schalottenlök. Smält smör i en kastrull och fräs schalottenlöken utan att den tar färg. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Koka upp vinet och buljongen i en annan kastrull. Ställ tillbaka den första kastrullen på plattan och spä redningen med vätskan, lite i taget och under omrörning. Krydda med salt och peppar. Låt såsen puttra på svag värme utan lock i 10 minuter, rör om då och då. Sila såsen.
  3. Servera köttet med portvinssås, lättkokta grönsaker och potatismos. Tips: smaksätt moset med riven emmentaler.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept