Helstekt entrecôte med löksky

1 h
4
Helgrillad entrecôte med löksky
Foto: Fredrik Persson
1 h
4

Du behöver

Entrecôte

  • 1 kg entrecôte med ben (en stor bit eller portionsbitar)
  • smör, till stekning
  • 5 kvistar färsk rosmarin
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk honung
  • salt

Ugnspotatis och morötter

  • 1 kg delikatesspotatis
  • 8 morötter
  • 2 msk rapsolja
  • salt

Sås

  • 3 gula lökar, finhackade
  • 1 msk rapsolja
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 l kycklingbuljong
  • 1 msk soja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • salt

Tillbehör

  • färska gröna blad
  • vattenkrasse

Gör så här

  1. Kött
    Ta ut köttet ur kylen minst en halvtimme innan tillagningen. Sätt ugnen på 175 grader. Stöt barren från rosmarinkvistarna i en mortel, tillsätt oljan.
  2. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet runt om så att det får färg. Massera in rosmarinoljan och salt. Lägg köttet på ett galler som placeras över en långpanna i ugnen. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 56-60 grader. Ta ut köttet, pensla på honungen och låt det vila under aluminiumfolie i ca 15 min.
  3. Potatis och morötter
    Förbered potatis och morötter när köttet är i ugnen: lägg dem i en ugnssäker form och blanda med olja och salt. Baka i ugn ca 30 min eller tills potatisen är mjuk.
  4. Sås
    Hetta upp en kastrull med olja och fräs löken i ca 15 min eller tills den börjar bli gyllenbrun. Tillsätt mjöl under omrörning och därefter buljong, soja, vinäger och socker. Låt såsen puttra i ca 15 min. Smaka av med salt och ev mer vinäger och socker.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept