Helstekt älgentrecôte

Helstekt älgentrecôte
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Helstekt älgentrecôte

6 ingredienser

Har du lyckan att finna en entrecôte av älg kan du laga den varsamt i ugn för bästa smak. Gott till är vilda tillbehör som rönnbär.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg älgentrecôte
  • 2 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 2 msk smör

Till servering:

  • rönnbärssylt (eller gelé)
  • ugnsrostade rotfrukter

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Gnid in köttet med salt och peppar och bryn köttet i smör. Lägg det i en ugnssäker form och stick en köttermometer i tjockaste delen av köttet, så att spetsen hamnar mitt i. Ställ in formen i ugnen på nedersta falsen.
  2. Älgkött kan ätas väldigt rött för den som tycker om det. Tiden i ugnen avgör hur välstekt köttet blir. När termometern visar på 48-50° är köttet rosarött som på bilden. Vill du ha köttet mer välstekt, låt det stå i ugnen lite till.
  3. Ta upp köttet ur formen (spara skyn, kan användas till timjansky) och låt det vila under aluminiumfolie ca 20 minuter. Skär upp det i centimetertjocka med vass kniv.