Helgrillad lammstek

Helgrillad lammstek
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Helgrillad lammstek

10 ingredienser

Leilas tips!
När man grillar hel lammstek måste man använda en klotgrill med lock. Man lägger briketter på sidorna och steken i mitten så att den inte ligger direkt över värmen. Jag brukar använda ett tändrör till briketterna för att snabbt få en jämn och bra glöd. Kolen ska alltid vara helt gråa innan man börjar grilla. Använd inte för mycket briketter när du grillar steken, då blir grillen för het och man stressar köttet. Det är viktigt att lammet steker långsamt för ett saftigt resultat. Man kan se till att spjällen är öppna så att inte briketterna kvävs.

Ingredienser

portioner
  • 1 lammstek med ben [3 kg]
  • 1 hel vitlök
  • olivolja
  • 2 msk korianderfrö
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 msk malen spiskummin
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 knippe persilja
  • 1 kruka rosmarin

Gör så här

  1. Tänd grillen och fördela briketterna längs med kanterna på grillen. Se till att inte ha för mycket briketter i grillen, då blir det för hög temperatur. Skåra lammsteken med ½ cm djupa skåror i ett kryssmönster på bägge sidor.
  2. Stick små hål i steken och späcka köttet med vitlöksskivor.
  3. Gnid in steken i olivolja. Krossa koriandern i en mortel och strö över köttet tillsammans med de övriga kryddorna och hackade örter. Massera in kryddorna i steken.
  4. Placera steken i mitten på grillen. Sätt en stektermometer där steken är som tjockast och lägg på locket.
  5. Grilla köttet långsamt under lock till en innertemperatur på 62 grader, det tar cirka 1 timme.
  6. Låt steken vila i minst 10 minuter innan du börjar skiva det.
  7. Skiva i tunna skivor och krydda skivorna med flingsalt, svartpeppar och spiskummin.