I samarbete med Scan

Helgrillad örtig lammstek med rostad färskpotatis och grillad sparris

Du behöver

Lammstek

  • 1-1,5 kg lammstek från Scan, gärna uppbunden
  • 2 msk olivolja
  • 4-6 vitlöksklyftor, krossade med skalet kvar
  • 1 knippe rosmarin, timjan, lagerblad
  • flingsalt och peppar

Grillad sparris

  • 16 sparris, vita, skalade
  • 2 msk olivolja
  • 100 g smör
  • 6 vitlöksklyftor, skivade
  • 1 knippe körvel
  • 2 citroner, halverade
  • Flingsalt och peppar

Rostad potatis

  • 800 g färskpotatis, kokt
  • 0,5-1 dl olivolja
  • 2 rödlökar, tunt skivade
  • 4 vitlöksklyftor, krossade
  • 2 rosmarinskvistar
  • 1 citron i bitar

Gör så här

  1. Lammstek
    Gnugga in lammsteken med olja och krydda ordentligt med salt och peppar. Lägg på vitlök och örter.
  2. Lägg steken på grillen med indirekt värme under lock, ca 150 grader. Grilla i 1-2 timmar till en innertemperatur på 50-55 grader.
  3. Ta av lammsteken och låt vila invirad i smörpapper, ca 15 minuter innan den trancheras och serveras med föreslagna tillbehör.
  4. Grillad sparris
    Pensla sparrisen med olja, krydda med salt och peppar och grilla tills de är mjuka. Smält smör tills det börjar bli brynt, lägg i vitlöksskivor så att de blir gyllenbruna.
  5. Lägg sparrisen på ett fat, skeda över det brynta smöret och vitlöken, toppa med körvel och lite extra salt och peppar. Servera med grillade citronhalvor.
  6. Rostad potatis
    Halvera potatisen om den är stor. Blanda med olja, lök, vitlök, rosmarin och citronbitar, krydda med salt och peppar.
  7. Rosta i ugn eller på grillen (ca 225 grader) i cirka 20-30 minuter, rör om då och då. Ta ut när potatisen fått fin färg och är mjuk.
Visa mer
Kommentera receptet
I samarbete med Scan

Fler goda recept