Solros- och tranbärsbröd

Solros- och tranbärsbröd
Foto: Stefan Wettainen
Heléne Johansson
Heléne Johansson

Solros- och tranbärsbröd

Av: Heléne Johansson

Från: Bröd från Brunkebergs bageri

17 ingredienser

Vackert och oerhört gott bröd som passar bra till soppa eller som frukostmacka. Receptet räcker till 2 st formbröd.

Recept på Helénes rågsurdeg till steg 2

Ingredienser

Blötläggning:

  • 250 g vatten
  • 375 g solroskärnor
  • 30 g linfrön
  • 30 g råg, klippt
  • 30 g sesamfrön
  • 100 g torkade aprikoser

Steg 2

  • blötlagda aprikoser från steg 1
  • blötlagda kärnor och frön från steg 1
  • 400 g vatten
  • 100 g rågsurdeg (se faktaruta)
  • 60 g jäst
  • 600 g vetemjöl
  • 200 g finmalt rågmjöl
  • 100 g mörk sirap
  • 25 g havssalt
  • 50 g torkade tranbär
  • havreflingor, till topping

Gör så här

  1. Steg 1: Blanda samtliga ingredienser utom aprikoserna i en bunke och låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar eller över natten.
  2. Lägg aprikoserna i en annan bunke och häll på vatten så att det täcker. Ställ i rumstemperatur i 6 timmar eller över natten.
  3. Steg 2: Låt aprikoserna rinna av i ett durkslag.
  4. Blanda de blötlagda kärnorna och fröna med övriga ingredienser, utom tranbären och aprikoserna. Arbeta degen i 10 minuter i hushållsmaskin, eller minst dubbelt så länge med redskap i bunken. Detta är en riktigt kladdig deg.
  5. Tillsätt tranbären och de avrunna aprikoserna och arbeta in dem i degen. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
  6. Dela degen och lägg den i två smorda brödformar. Strö på havreflingor. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Ställ in bröden i ugnen och sänk genast temperaturen till 175 grader. Grädda bröden i drygt 1 timme eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader.
  9. Stjälp ut bröden ur formarna och låt dem svalna. Lägg plastfolie om bröden och låt dem mogna en dag innan du skär upp dem.