Saltbakad viltstek

1h 15 min
4
Saltbakad viltstek
Foto: TV4

Viltstek som serveras med ugnsstekt potatis, smörstekta kantareller samt rödvinssky.

Vintips från Helena
Château de Seguin Bordeaux Supérieur, art nr 3958, 89 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


13 oktober 2011
Visa mer
1h 15 min
4

Du behöver

Viltstek

  • 1 kg stek av älg eller rådjur
  • 1-1,5 kg grovsalt
  • 6 klyftor vitlök, stora
  • 10 st enbär
  • 4 kvistar rosmarin
  • 0,5 dl färsk timjan

Ugnstekt potatis

  • 12 st färskpotatisar
  • 8 st rödbetor
  • 4 st fänkål
  • 0,5 dl olivolja
  • 2-3 msk flingsalt

Smörstekta kantareller

  • Kantareller (1 liter färska eller 3 dl förvällda)
  • 3 msk smör
  • flingsalt
  • vitpeppar
  • färsk timjan

Rödvinssky

  • 60 g smör
  • 1 st rödlök, hackad
  • 2 st vitlöksklyftor, stora hackade
  • 5 st enbär, krossade
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk viltfond
  • Timjan
  • rosmarin

Gör så här

  1. Saltbakad viltstek
    Häll salt i botten på en trång gryta.
  2. Lägg på krossade enbär, skivad vitlök, färsk rosmarin och timjan, ta ungefär hälften, resten ska ligga ovanpå steken.
  3. Lägg steken på kryddorna och fyll upp med grovsalt längs sidorna.
  4. Lägg resten av kryddorna på och längs sidorna av steken.
  5. Lägg på mer salt för att hålla kryddorna på plats.
  6. Ställ in i ugnen på 175 grader och stek tills stektermometern visar 60 grader.
  7. OBS - Låt steken vila i cirka 15 minuter innan du skär upp den.
  8. Servera med ugnstekt potatis och kantareller samt gelé och rödvinssky.
  9. Ugnstekt potatis
    Skala rödbetorna och dela dem om de är stora.
  10. Lägg dem i en ugnsfast form.
  11. Ringla olivolja och strö flingsalt över.
  12. Sätt in i ugnen i 10 minuter.
  13. Lägg sedan i färskpotatisen och stek ytterligare 10 min.
  14. Dela fänkål i 4 delar och lägg dem i formen (ev. med mer olivolja och flingsalt) och stek tills rödbetor och potatis är mjuka, cirka 45 minuter.
  15. Smörstekta kantareller
    Stek ur vätskan ur kantarellerna, lägg i 2-3 msk smör.
  16. Strö över flingsalt och vitpeppar, stek några minuter.
  17. Klipp över färsk timjan och låt den steka med ett par minuter.
  18. Rödvinssky
    Fräs lök, vitlök och enbär i smör.
  19. Lägg i färska kryddor och tomatpuré.
  20. Häll i vin och viltfond.
  21. Koka ihop så att en tredjedel av vätskan försvinner.
  22. Sila såsen och ha i cirka 50g smör.
  23. Smaka eventuellt av med lite salt.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept