Veronicas småkakor

Veronicas småkakor
Foto: tv4
Veronica Smedh
Veronica Smedh

Veronicas småkakor

27 ingredienser

Lakritssnurror, smaskiga chokladkex samt apelsin- och limetoppar.

Detta är ett recept från en av deltagarna i programmet Hela Sverige bakar

Ingredienser

portioner25 - 30 stycken av varje sort

Smaskiga chokladkex

  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 dl kakao
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,25 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk salt
  • 1,5 dl strösocker
  • 140 g osaltat smör
  • 1 ägg (stort)

Vaniljfyllning

  • 110 g osaltat smör, rumstempererat
  • 5 dl florsocker, siktat
  • 1 tsk vaniljextrakt

Apelsin- och limetoppar

  • 175 g smör, rumsvarmt
  • 0,75 dl florsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 1 limefrukt, rivet skal
  • 1 apelsin, rivet skal
  • ev några droppar vatten

Lakritssnurror

  • 1 dl florsocker
  • 200 g smör
  • 1 dl potatismjöl
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 droppar lakritsextrakt
  • 1 tsk lakritspulver
  • 2 droppar svart pastafärg
  • lakritssirap
  • hallonströssel

Gör så här

Smaskiga chokladkex

  1. Värm ugnen till 190 grader.
  2. Vispa ihop mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver, salt och socker.
  3. Tillsätt rumstempererat smör och sedan ägget. Blanda med fingrarna tills det blir en fin deg. Kyl den i ca 15 minuter.
  4. Kavla ut och använd runda mått och skär ut kex.
  5. Lägg på bakplåtspapper på en bakplåt lägg kakorna med ca 2 cm mellanrum.
  6. Grädda i ca 9 minuter. Låt svalna innan vaniljfyllningen ska på.

Vaniljfyllning

  1. Smöret i en skål, tillsätt socker och vanilj i omgångar.
  2. Mixa hårt med elvisp tills fyllningen är luftig. Spritsa fyllningen på kexen.

Apelsin- och limetoppar

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör och florsocker tills det blir krämigt och luftigt.
  3. Sikta ner mjöl, majsstärkelse och blanda till en mjuk deg tillsätt zest (det allra yttersta skalet) av lime och apelsin.
  4. Spritsa på en bakplåt och grädda i ca 15-20 min.
  5. Låt kallna.

Lakritssnurror

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda smör och florsocker, tillsätt potatismjöl och vetemjöl. Blanda till en jämn smet.
  3. Dela halva och smaksätt med 2 droppar lakritsextrakt och 1 tsk lakritspulver samt några droppar svart färg.
  4. Lägg degarna på varandra och snurra ihop, skär ut runda ringar och grädda i 10-12 min.
  5. Dekorera med lakritssirap och hallonströssel