Veronicas småkakor

25 - 30 kakor per sort
Veronicas småkakor
Foto: tv4

Lakritssnurror, smaskiga chokladkex samt apelsin- och limetoppar.

Detta är ett recept från en av deltagarna i programmet Hela Sverige bakar


Mer om Veronica



26 september 2013
Visa mer
25 - 30 kakor per sort

Du behöver

Smaskiga chokladkex

  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 dl kakao
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,25 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk (3 nypor) salt
  • 1,5 dl socker
  • 140 g osaltat smör
  • 1 stort ägg

Vaniljfyllning

  • 110 g osaltat smör, rumstempererat
  • 5 dl florsocker, siktat
  • 1 tsk vaniljextrakt

Apelsin- och limetoppar

  • 175 g smör, rumsvarmt
  • 0,75 dl florsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 1 lime, rivet skal
  • 1 apelsin, rivet skal
  • ev. några droppar vatten

Lakritssnurror

  • 1 dl florsocker
  • 200 g smör
  • 1 dl potatismjöl
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 droppar lakritsextrakt
  • 1 tsk lakritspulver
  • 2 droppar svart pastafärg
  • lakritssirap
  • hallonströssel

Gör så här

  1. Smaskiga chokladkex
    Värm ugnen till 190 grader.
  2. Vispa ihop mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver, salt och socker.
  3. Tillsätt rumstempererat smör och sedan ägget. Blanda med fingrarna tills det blir en fin deg. Kyl den i ca 15 minuter.
  4. Kavla ut och använd runda mått och skär ut kex.
  5. Lägg på bakplåtspapper på en bakplåt lägg kakorna med ca 2 cm mellanrum.
  6. Grädda i ca 9 minuter. Låt svalna innan vaniljfyllningen ska på.
  7. Vaniljfyllning
    Smöret i en skål, tillsätt socker och vanilj i omgångar.
  8. Mixa hårt med elvisp tills fyllningen är luftig. Spritsa fyllningen på kexen.
  9. Apelsin- och limetoppar
    Sätt ugnen på 175 grader.
  10. Vispa smör och florsocker tills det blir krämigt och luftigt.
  11. Sikta ner mjöl, majsstärkelse och blanda till en mjuk deg tillsätt zest (det allra yttersta skalet) av lime och apelsin.
  12. Spritsa på en bakplåt och grädda i ca 15-20 min.
  13. Låt kallna.
  14. Lakritssnurror
    Sätt ugnen på 175 grader.
  15. Blanda smör och florsocker, tillsätt potatismjöl och vetemjöl. Blanda till en jämn smet.
  16. Dela halva och smaksätt med 2 droppar lakritsextrakt och 1 tsk lakritspulver samt några droppar svart färg.
  17. Lägg degarna på varandra och snurra ihop, skär ut runda ringar och grädda i 10-12 min.
  18. Dekorera med lakritssirap och hallonströssel
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept