Kolapaj med banan och rostad mandel

Kolapaj med banan och rostad mandel
Foto: Robin Persson/Sjuan

Du behöver

Pajdeg, ger ca 11 mindre tarteletter

  • 250 g smör
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten
  • 1 tsk socker

Kolafyllning

  • 1 dl grädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl brunt rörsocker

Brända mandlar

  • 125 g sötmandel
  • 1,5 dl florsocker
  • 0,5 dl florsocker till separering

Dekorering

  • 1 banan
  • 2 dl grädde

Gör så här

  1. Pajskal
    Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Dela smöret i bitar. Blanda smör, mjöl, vatten och socker till en deg. 
  3. Kavla ut degen och ta ut 11 rundlar med ett mått med ca 7 cm diameter. 
  4. Lägg degen i portionsformar. Låt dem stå i kylen i 10 minuter.
  5. Täck varje skal med bakplåtspapper och fyll dem med ris. Grädda dem i 10 minuter.
  6. Ta bort papper och ris och grädda ytterligare 5 - 7 minuter eller tills de är ljusgula. Låt dem kallna helt innan du fyller dem.
  7. Kolafyllning
    Koka ihop alla ingredienser i 10-15 min. Den ska vara 120 grader, då är kolan perfekt (testa genom att droppa kolasmet i ett glas kallt vatten, kan du rulla en kula är den klar). Låt svalna.
  8. Brända mandlar
    Stek på mandlar och florsocker i pannan, akta så det inte bränns, tillsätt mer florsocker för att separera nötterna och låt svalna.
  9. Fyll pajerna med kolasmet, dekorera med banan, vispad grädde samt hackade brända mandlar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept