Hallonbomb med schackspel

2 h
12 - 14 bitar
Veronica parad.
Foto: TV4

En riktigt överraskande kaka som är täckt med ett oemotståndligt chokladtäcke som döljer dess innehåll. När man öppnar kakan finner man ett schackspel och i mitten överraskar med underbart färska hallon.

Använd en avlång sockerkaksform.
Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar


Lär känna Veronica



10 oktober 2013
Visa mer
2 h
12 - 14 bitar

Du behöver

Ljus botten

  • 3 st ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 skvätt citronsaft

Chokladbotten

  • 3 st ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 3 msk kakao

Fyllning

  • 200 g färska hallon

Frosting/lim mellan schackrutorna

  • 100 g mjukt smör
  • 8 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 130 g philadelphiaost
  • 1 tsk limesaft

Chili- och Chokladganache

  • 150 g mörk blockchoklad
  • 2 dl grädde
  • 1,5 msk smör
  • 1 st röd chili

Garnering

  • 50 g vit choklad
  • 2 msk matolja
  • Riven kokos
  • Färska hallon

Gör så här

  1. Ljus botten
    Sätt på ugnen 175 grader.Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt. Smält smöret och rör i mjölken. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt, vänd försiktigt i smeten. Ha i en skvätt citron och grädda kakan i en avlång form i 25-30 minuter. Den ska inte vara kladdig.
  2. Chokladbotten
    Sätt på ugnen 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt. Smält smöret och rör i mjölken. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och kakao, vänd försiktigt i smeten och grädda kakan i en avlång form 25-30 minuter. Den ska inte vara kladdig.
  3. Frostinglime mellan rutorna
    Rör smör, florsocker, vaniljsocker och philadelphiaost krämig, tillsätt limesaft. Klart!
  4. Choklad/chiliganache
    Smält chokladen över vattenbad. Tillsätt grädden och klicka i smöret. Finhacka chilin så fint det bara går och rör ner den i smeten. Låt svalna lite innan den hoppar på kakan
  5. Montering
    Börja med att skära fyrkantiga avlånga stänger av både den ljusa och mörka botten så alla är lika stora. Limma ihop med frostingen, varannan ljus och brun så att det blir som en schackruta.
  6. I mitten så läggs det färska hallonen in och sedan fortsätter bygga ett staket runt omkring hallonen så dem hamnar i mitten. Varannan choklad och ljus botten, limma ihop med frostingen.
  7. När den har blivit fyrkantig så kan choklad och chiliganachen åka på.
  8. Smält den vita chokladen och tillsätt matolja och dekorera ovanpå chokladganachen. Kan även ta ett löv ifrån naturen och lägga choklad över, in i kylen och sen dekorera på kakan. Täck sidorna med kokos och dekorera med färska hallon.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept