Zebrarandig tårta med körsbär och choklad

Zebrarandig tårta med körsbär och choklad
Foto: TV4
Ulrika Lind
Ulrika Lind

Zebrarandig tårta med körsbär och choklad

28 ingredienser

2 h

Älskar du körsbär? Då är denna tårta något för dig! Fylld med körsbärsmousse, körsbärskräm och hela körsbär.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Tårtbottnar

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 3 msk majsstärkelse
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,75 tsk bikarbonat
  • 0,75 tsk salt
  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 2,5 tsk vaniljextrakt
  • 1,25 dl olja (solros eller raps)
  • 1,25 dl filmjölk
  • rosa och svart livsmedelsfärgsgele
  • körsbärsmousse
  • 3 gelatinblad
  • 100 g urkärnade körsbär (går bra med frysta)
  • 2 msk körsbärssirap
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl vispgrädde

Cream cheese-frosting

  • 100 g färskost
  • 150 g florsocker
  • 60 g mjukt bakmargarin
  • 1 msk vaniljsocker
  • #Körsbärssmörkräm
  • 300 g bakmargarin, rumsvarmt
  • 9 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl körsbärssaft, koncentrerad

Garnering

  • 100 g urkärnade körsbär (går bra med frysta)
  • 100 g mörk choklad

Gör så här

Tårtbottnar

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda torra ingredienser och ställ åt sidan.
  3. Vispa upp äggen och blanda i sockret, fortsätt vispa och tillsätt vanilj och olja.
  4. Vispa försiktigt i hälften av de torra ingredienserna, samt hälften av filmjölken och sedan resterande hälften.
  5. Ta hälften av smeten och häll upp i 2 separata skålar/bunkar så du har 1/4 i varje. Färga den ena rosa och den andra svart.
  6. Smörj 3 st 18 cm runda springformar.
  7. Börja med att lägga en klick av den ofärgade smeten i mitten av varje form. Ta sedan hälften så mycket av den rosa smeten och lägg i mitten ovanpå den ofärgade smeten i varje form.
  8. Fortsätt med den svarta och lägg lika mycket som du gjorde med den rosa och även här i mitten ovanpå smeten som redan ligger i formen och upprepa sedan tills du delar upp all smet lika i alla 3 formar.
  9. Grädda mitt i ugn ca 20-30 min. Ta ut och låt svalna.

Körsbärsmousse

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Hacka körsbären grovt och lägg i en kastrull tillsammans med körsbärssirap och socker, värm försiktigt.
  3. Krama ur gelatinbladen och lägg ner i kastrullen, rör tills gelatinet löst sig helt. Låt svalna.
  4. Vispa grädden och vänd försiktigt ner körsbärsblandningen. Ställt kallt att stelna.

Cream cheese-frosting

  1. Vispa margarinet mjukt med elvisp och sikta ner florsocker och vaniljsocker.
  2. Vispa ner philadephiaosten och rör slätt.

Smörkräm

  1. Vispa margarinet mjukt och fluffigt med elvisp.
  2. Sikta ner florsocker och vaniljsocker och tillsätt sedan saften. Vispa till fluffigt.

Montering

  1. Fyll en spritspåse monterad med en rund tyll med smörkrämen och spritsa en "ram" längs med ytterkanten kanten på den första tårtbotten.
  2. Fyll med cream cheese-frosting och toppa med körsbär och grovt hackad choklad
  3. Lägg på nästa botten, spritsa smörkräm runt kanten och lägg på körsbärsmoussen.
  4. Lägg på den tredje tårtbotten och spackla runt om med smörkrämen. Dekorera efter eget tycke!