Thomas småkakor

Thomas paradbak
Foto: TV4
Thomas Persson
Thomas Persson

Thomas småkakor

Av: Thomas Persson

Från: Hela Sverige bakar

20 ingredienser

2 h

Thomas schackrutor, mandelfyllda kakor och chokladkakor med rom.

Detta är ett recept från en av de tävlande i programmet Hela Sverige bakar

Ingredienser

portioner stycken av varje sort

Mandelfyllda kakor - Mördeg

  • 150 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 4 dl vetemjöl

Mandelfyllda kakor - Fyllning

  • 300 g mandelmassa
  • 2 msk strösocker
  • 1 äggvita
  • röd hushållsfärg
  • pärlsocker

Shackrutor

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 2 msk kakao

Chokladkaka med rom

  • 300 g vetemjöl
  • 240 g smör
  • 90 g florsocker
  • 2 msk kakao
  • 1 msk rom
  • 150 g mörk choklad

Gör så här

Mandelfyllda kakor

  1. Blanda ihop alla ingredienserna till mördegen, plasta in och låt vila i kylen.
  2. Riv mandelmassan och arbeta in socker och äggvita till en slät massa, färga massan röd.
  3. Kavla ut mördegen och skär ut 3st längder 9 cm breda och lika långa som plåten, spritsa eller kleta i mandelmassan i mitten på mördegen, rulla ihop. Pensla skarven med uppvispsat ägg, tryck till lätt och lägg rullen på bakplåtspapper med skarven neråt.
  4. Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda i 200°C eller 175°C varmluft ca 12-15 min. När kakorna fortfarande är varma skär du upp dem.

Shackrutor

  1. Blanda ner mjölet och strösockret i smöret, lite i taget, med en slev. När konsistensen är mjuk och krämig tillsätter du lite mjöl till, sen är den perfekt!
  2. Dela degen i två delar och börja med att göra den vita schack-delen genom att baka in vaniljsockret. Baka sen in kakaon i den svarta schack-delen. (Denna görs sist för att undvika brun färg i den vita som ni kanske förstår.)
  3. Vardera två delar delas i sin tur i två delar och rullas därefter ut till lika långa längder. Skär rullarna i ca 5mm delar.
  4. Grädda i ugn 200°C eller 175°C varmluft ca 12-15 min.
  5. Chokladkaka med rom
  6. Blanda smör och florsocker till en krämig konsistens, använd gärna assistent med vinge. (Till min assistent använde jag degrullen eftersom den inte har någon vinge).
  7. Tillsätt mjölet, kakao, rom och blanda på ganska hög hastighet tills den har fått spritsbar konsistens. Spritsa 5 cm längder, in i ugnen 200°c 12-15 min.
  8. Smält chokladen över vattenbad och doppa ena ändan i chokladen när kakan svalnat.