Ronnies äppelpaj

Ronnies äppelpaj
Foto: TV4
Ronnie Nilsson - recept
Ronnie Nilsson - recept

Ronnies äppelpaj

25 ingredienser

Paj på timjanhonungsstekta äpplen och ingefära serverad med lättvispad grädde och katrinplommonsirap och några blad av Dr Westerlunds blomma.

Se fler recept från

Hela Sverige bakar »

Ingredienser

Deg

  • 600 g vetemjöl
  • 400 g smör
  • 200 g strösocker
  • 2 ägg
  • 1 tsk malen ingefära

Fyllning

  • 2 kg fast äpple
  • 1 msk timjanhonung
  • färsk timjan
  • 2 msk strösocker
  • 50 g smör
  • 1 tsk malen ingefära
  • hel nejlika

Mazarinmassa

  • 300 g mandelmassa
  • 150 g smör
  • 3 ägg

Dekoration

  • 400 g aprikossylt
  • röd hushållsfärg
  • gul hushållsfärg
  • grön hushållsfärg
  • ägg, vispat

Servering

  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g katrinplommon
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • Dr Westerlunds blomma, färska blad av

Gör så här

Deg

  1. Blanda ingredienserna till degen. Plasta in och lägg i kylen i cirka 30 minuter.

Fyllning

  1. Skala och klyfta äpplena. Stek upp i socker, honung och örter med smör. Ställ åt sidan.

Mazarinmassa

  1. Riv mandelmassan och rör ihop med ägg och rumstempererat smör. Ställ i kylen.

Sätta ihop pajen

  1. Kavla ut degen och fodra en form.
  2. Fyll formen med mazarinmassa och stekta äpplen.
  3. Grädda i cirka 30 minuter i 175 grader.
  4. Kavla deg och ta ut lockmönster. Täck ytan på pajen.
  5. Pensla delar med vispat ägg.
  6. Grädda i cirka 10 minuter.
  7. Pensla delar av locket med färgad aprikossylt och eventuellt socker.

Vid servering

  1. Gör katrinplommonsirap tidigt; Koka samman katrinplommon med socker och vatten, låt det svalna.
  2. Vispa grädde.
  3. Marmorera grädde med sirap och finhackade pelargonblad.