Ronnies äppelpaj

Ronnies äppelpaj
Foto: TV4

Du behöver

Deg

  • 600 g vetemjöl
  • 400 g smör
  • 200 g socker
  • 2 st ägg
  • 1 tsk torkad ingefära

Fyllning

  • 2 kg fasta äpplen
  • 1 msk timjanhonung
  • Färsk timjan
  • 2 msk socker
  • 50 g smör
  • 1 tsk torkad ingefära
  • Kryddnejlikor

Mazarinmassa

  • 300 g mandelmassa
  • 150 g smör
  • 3 st ägg

Dekoration

  • 400 g aprikossylt
  • Röd karamellfärg
  • Gul karamellfärg
  • Grön karamellfärg
  • Vispat ägg

Servering

  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g katrinplommon
  • 0,5 dl socker
  • 1 dl vatten
  • Färska blad av Dr Westerlunds blomma

Gör så här

  1. Deg
    Blanda ingredienserna till degen. Plasta in och lägg i kylen i cirka 30 minuter.
  2. Fyllning
    Skala och klyfta äpplena. Stek upp i socker, honung och örter med smör. Ställ åt sidan.
  3. Mazarinmassa
    Riv mandelmassan och rör ihop med ägg och rumstempererat smör. Ställ i kylen.
  4. Sätta ihop pajen
    Kavla ut degen och fodra en form.
  5. Fyll formen med mazarinmassa och stekta äpplen.
  6. Grädda i cirka 30 minuter i 175 grader.
  7. Kavla deg och ta ut lockmönster. Täck ytan på pajen.
  8. Pensla delar med vispat ägg.
  9. Grädda i cirka 10 minuter.
  10. Pensla delar av locket med färgad aprikossylt och eventuellt socker.
  11. Vid servering
    Gör katrinplommonsirap tidigt; Koka samman katrinplommon med socker och vatten, låt det svalna.
  12. Vispa grädde.
  13. Marmorera grädde med sirap och finhackade pelargonblad.

Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept