Rabarber- och fläderpaj med smördegstäcke, toppad med jordgubbar och maräng

1,5 h
1 paj
Rabarber- och fläderpaj med smördegstäcke, toppad med jordgubbar och maräng
Foto: TV4

Paj fylld med rabarber- och fläderkompott täcks med ett lager smördeg. Efter gräddning toppas pajen med färska jordgubbar och marängtäcke.

Tips! Servera gärna jordgubbarna separat, om de inte ska ätas på en gång, smördegen blir annars lite blöt.
Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

2 oktober 2014
Visa mer
1,5 h
1 paj

Du behöver

Pajdeg

  • 200 g vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 äggulor
  • 1 tsk socker
  • 1 krm salt
  • 2 msk mjölk

Blixtsmördeg

  • 250 g vetemjöl
  • 250 g kallt smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk citronsaft

Fyllning

  • 500 g färska rabarber
  • 1 dl socker
  • 500 g färska jordgubbar
  • 3 äggvitor
  • 1 dl socker
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 1 msk potatismjöl

Gör så här

  1. Pajdeg
    Arbeta ihop ingredienserna till en pajdeg i matberedare. Tillsätt ägg och mjöl sist.
  2. Kavla ut degen och klä formen. Nagga botten. Låt vila 30 min i kylskåp.
  3. Förgrädda i 225 grader till svag gyllenbrun färg.
  4. Blixtsmördeg
    Sikta mjölet på bakbordet och skär smöret i sockerbitsstora bitar.
  5. Blanda smör, mjöl och salt tills smöret börjar smulas.
  6. Tillsätt äggulorna, vattnet och citronsaften.
  7. Arbeta degen, men det ska finnas smörklumpar kvar. Linda in degen i plastfilm och den låt vila i kylen.
  8. Kavla två treslag, som för vanlig smördeg. Låt vila i kylskåp. Kavla ytterligare två treslag och låt sedan vila i kylskåp.
  9. Fyllning
    Koka rabarber, fläderblomssaft och 1dl socker till en kompott. Potatismjölet pudras över när rabarberna nästan är klara.
  10. Topping/garnering
    Ansa jordgubbarna och skär i slantar.
  11. Vispa äggvitor och citronsaft och vispa i socker efter hand, till en marängsmet.
  12. Montering
    Fyll pajbotten med rabarberkompotten.
  13. Kavla ut smördegen till ett runt lock passande pajformen och lägg på det.
  14. Pensla med ägg och strö över råsocker.
  15. Grädda i 225 grader i 20-30 min.
  16. Lägg på jordgubbsslantar. Täck med marängsmet. Bränn av marängen med gasolbrännare.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept