Äppelkrans, blåbärsgifflar och hasselnötsknutar

2 h
1 krans + 20 bullar
Äppelkrans, blåbärsgifflar och hasselnötsknutar
Foto: TV4

En grunddeg med tre sorters fyllningar. Äppelkrans med russin. Gifflar med blåbär. Bullar med hasselnötsmassa.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

9 oktober 2014
Visa mer
2 h
1 krans + 20 bullar

Du behöver

Grunddeg

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 840 g vetemjöl special
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 3 tsk kardemumma, nystött
  • 150 g smör, rumsvarmt

Grundfyllning

  • 250 g mandelmassa
  • 150 g smör
  • 2 msk vaniljsocker

Fyllning krans

  • 1 stort syrligt äpple
  • 50 g smör
  • 50 g strösocker
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 1 dl sultanrussin

Fyllning gifflar

  • 1 dl frysta blåbär

Fyllning hasselnötsknutar

  • 100 g hasselnötter, rostade och skalade
  • 65 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 msk malen kanel
  • 1 msk råsocker

Pensling

  • ägg
  • råsocker
  • pärlsocker

Gör så här

  1. Grunddeg
    Värm mjölken till 37 grader. Lös upp jästen.
  2. Blanda mjöl, socker, salt och kardemumma och rör ner i degspadet.
  3. Knåda i maskin. Klicka i smöret. Knåda i ca 5 min.
  4. Jäs i 40 min.
  5. Grundfyllning
    Mixa ihop alla ingredienser. Låt den stå i rumstemperatur.
  6. Fyllning krans
    Skala, kärna ur och tärna (ca 5x5 mm) äpplet.
  7. Smält smöret i en stekpanna. Stek äppelbitarna. Strö på kanel, socker och kardemumma. Karamellisera äppelbitarna. Lägg i russinen, låt svalna.
  8. Nötfyllning
    Blanda alla ingredienser i mixern till en pasta.
  9. Utbakning
    Arbeta ut degen och dela degen i tre delar.
  10. Krans
    Kavla ut degen. Bred på ett lager grundfyllning. Fördela äppelfyllningen.
  11. Rulla ihop. Klipp kransen.
  12. Låt jäsa i 40 min. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 20 min i 200 grader.
  13. Gifflar
    Kavla ut degen till ca 40x20 cm. Skär den i rektanglar.
  14. Lägg på en klick grundfyllning samt några blåbär. Rulla ihop gifflarna.
  15. Låt jäsa i ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på råsocker. Grädda i 225 grader i ca 8 min.
  16. Hasselnötsknutar
    Kavla ut degen till ca 40x20 cm.
  17. Bred på ett lager grundfyllning. Bred ut nötmassan.
  18. Vik ihop degen dubbelt. Skär långa remsor ca 3 cm breda.Vrid remsorna några varv och snurra ihop till knutar.
  19. Jäs i 40 min. Pensla med uppvispat ägg och strö på råsocker. Grädda i 225 grader i ca 8 min.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept