Äppelkaka med smak av kardemumma och calvados

1 h
1 långpanna
Äppelkaka med smak av kardemumma och calvados
Foto: TV4

Glutenfri äppelkaka toppad med laktosfri frosting smaksatt med calvados.

Detta är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

25 september 2014
Visa mer
1 h
1 långpanna

Du behöver

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 120 g mandelmjöl
  • 4,5 msk potatismjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 apelsin, rivet skal

Smörstekta äpplen

  • 1 äpple, syrligt
  • laktosfritt smör
  • socker
  • 2 msk kanel, mald
  • 1 msk kardemummakärnor

Frosting

  • 450 g florsocker
  • 250 g laktosfritt smör
  • 4-6 tsk hett vatten
  • gul karamellfärg
  • 2 msk calvados

Tillbehör

  • flagad och rostad mandel
  • 10 fyrkantiga pappersformar, ca 4x4 cm

Gör så här

  1. Äppelkaka
    Vispa ägg och socker.
  2. Tillsätt apelsinskal, vaniljsocker samt mandel- och potatismjöl.
  3. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna.
  4. Grädda i ca 20 min i 170 grader.
  5. Topping
    Skala och tärna äpplet.
  6. Stek äppelbitarna i smör och socker.
  7. Tillsätt mald kardemumma och kanel.
  8. Garnering
    Vispa smör och florsocker.
  9. Tillsätt hett vatten och vispa till en luftig smörkräm.
  10. Tillsätt några droppar karamellfärg till önskad färg. Smaksätt med calvados.
  11. Montering
    Skär kakan anpassad till pappersformarna.
  12. Spritsa toppingen runt. Garnera med äpplen. Strö över rostad flagad mandel.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept