Schacktårta

Schacktårta
Foto: TV4
Rani Alhallak
Rani Alhallak

Schacktårta

Av: Rani Alhallak

Från: Hela Sverige bakar

29 ingredienser

2 h

Häftig schacktårta fylld med tärningar som ramlar ut när du skär upp tårtan. Smaksatt med vaniljkräm och choklad.

Har man några tärningar över, så kan man använda dem till dekoration på tårtan.
Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner8 - 10 bitar

Vaniljbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker

Chokladbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 40 g kakao
  • 1 tsk bakpulver

Tjock vaniljkräm

  • 1 vaniljstång
  • jordgubbar
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 1 tsk majsstärkelse

Chokladganache

  • 300 g mörk choklad
  • 2 dl grädde
  • 60 g smör, rumstempererat

Chokladkräm (ganache)

  • 3 dl grädde
  • 3 msk kakao
  • 3 msk strösocker

Dekoration

  • 1 l jordgubbar
  • vit marsipan
  • svart sugarpaste
  • svart ätbar penna

Gör så här

Choklad- och vaniljbotten

  1. Vispa ägg och socker i cirka 15 min till en fluffig smet, sedan tillsätter du de torra ingredienserna. Rör om försiktigt så smeten behåller sin fluffiga form.
  2. Smörj in formerna med smör sen lite vetemjöl i formen så inte tårtan fastnar i kanterna under gräddningen (använd en form på 20 cm).
  3. Grädda i 175 C i mitten av ugnen på undervärme i cirka 40 min per botten.
  4. Låt tårtbottnarna ligga och vila en stund i frysen. De kan med fördel ligga i kylen över natten.
  5. Skär varje botten i mitten. Sedan skär du ut tre cirklar från varje botten och lägger ihop bottnarna med varandra så att det blir varannan vanilj- och chokladcirkel i varje botten.

Vaniljkräm

  1. Skär ut fröna ifrån vaniljstången.
  2. Häll mjölken och grädden i en kastrull och tillsätt vaniljen. Låt koka i några minuter.
  3. Ta bort från spisen och låt svalna i några minuter. Sedan tillsätter du äggulor, strösocker och maizena. Sätt kastrullen över spisen igen och vispa kraftigt så att krämen börja tjockna till beroende på hur tjock du vill ha den.

Chokladganache

  1. Smält chokladen i vattenbad tills allt smält (jag brukar köra med bara mörk choklad men man kan ta hälften mjölkchoklad, hälften mörk choklad).
  2. Koka upp grädden och tillsätter lite grädde i taget till chokladen. Rör om kraftigt tills det blir en fin chokladsmet. Du kan bestämma chokladens tjocklek beroende på hur mycket grädde man tillsätter i chokladen.
  3. Avsluta det hela med smöret så att chokladen får en fin glans och smak.

Chokladgrädde

  1. Vispa grädden, kakao och socker tills grädden tjocknar till lite. Den ska inte vara allt för tjock. Den ska vara lättbearbetad.

Tärningar

  1. Gör små kuber av sockerpastan och färglägg dom med små svarta prickar med en ätbar färgpenna. Låt tärningarna vila cirka 3 timmar i kylskåpet, så att de blir hårda och fina.

Marsipanlock

  1. Kavla vit marsipan mellan två smörpapper, så den inte blir fläckig.
  2. Kavla ut svart sockerpasta sen skär du ut olika storlekar på cirklar som man sedan lägger på tårtan. Och för att göra tårtan extra spännande, så gör man ett frågetecken som man tillsätter på tårtan sen.

Montering

  1. Nedre botten ska vara fylld med vaniljkräm. Nästa botten ska vara fylld med chokladganache och jordgubbar.
  2. Gör ett hål i mitten av de två översta bottnarna. Det är jätteviktigt att fyllningen inte är för nära mittenhålet av tårtan för där ska sockerpastatärningarna vara. Annars finns det risk att sockerpasta tärningarna blir för fuktiga och då faller de inte ut när man skär i tårtan.
  3. Klä tårtan med chokladkräm och låt stelna nån timme i kylen.
  4. Plocka ut tårtan från kylen och sätt in tärningarna i mitten hålet av tårtan.
  5. Sen klär du tårtans utsida med vit marsipan och lägger på de svarta sugarpaste-dekorationerna.