Paulos portugiska sötebröd

Paulos portugiska sötebröd
Foto: TV4

Paulos portugiska sötebröd

Av: Paulo Sebastião

Från: Hela Sverige bakar

29 ingredienser

Paulos recept på sötebröd: ”Fogaça” och ”Bolas de Berlim”, friterade munkar fyllda med vaniljkräm.

Glutentest
Ta lite deg mellan fingrarna och se om degen håller ihop när du drar isär dem.
Se fler recept från

Hela Sverige bakar »

Ingredienser

portioner st av varje sort

Fogaças

  • 820 g vetemjöl
  • 68 g vatten
  • 137 g smör
  • 68 g jäst
  • 171 g strösocker
  • 205 g ägg [3,5 st]
  • 14 g salt
  • 10 g malen kanel
  • 12 g citronsaft
  • 1 citron och 1 apelsin

Bolas de berlim

  • 500 g vetemjöl
  • 30 g jäst
  • 100 g mjölk
  • 75 g strösocker
  • 75 g smör
  • 6 ägg
  • 1 citron, zest från
  • 0,5 krm salt

Kanelsocker

  • 500 g strösocker
  • 50 g malen kanel

Creme pasteleiro

  • 1 citron
  • 1 kanelstång
  • 300 g strösocker
  • 135 g vetemjöl
  • 15 g majsstärkelse
  • 7 äggulor
  • 1 ägg
  • 1 l mjölk

Till pensling

  • 3-4 ägg, uppvispade med lite vatten och en nypa salt

Gör så här

Fougaça

  1. Lös upp jästen i 37-gradigt vatten.
  2. Häll allt i en bunke förutom smör och knåda i assistenten tills degen nästan klarar glutentest.
  3. Lägg till smör i bitar och knåda in det i degen. Degen ska inte vara helt färdigknådad.
  4. Låt degen vila på varm plats i 15-20 min eller tills den jäst till dubbel storlek.
  5. Dela degen i 110 g grams bitar och forma bullar.
  6. Pensla med uppvispat ägg och och låt jäsa igen på plåten. Sätt ugnen på 220 grader.
  7. Peta på bullarna, om inbuktningen stannar kvar är de färdigjästa. Grädda dem gyllenbruna.

Bolas de Berlim

  1. Sätt fritösen på 170 grader. Värm mjölk till 37 grader, smula ner jästen och lös upp den.
  2. Häll alla ingredienser förutom smör i en bunke och knåda i assistenten tills degen nästan klarar glutentestet.
  3. Lägg till smör i bitar, knåda tills degen är elastisk.
  4. Dela i 80 g bitar (eller önskad storlek) och rulla till släta bullar.
  5. Lägg dem på plåt med papper och låt jäsa inne i avstängd ugn.
  6. När de har jäst klart, fritera dem 2-3 min på varje sida eller tills de är gyllenbruna.
  7. Lägg på tallrik med hushållspapper för att ta bort överflödig olja
  8. Rulla i kanelsocker medan de är varma.
  9. Låt svalna innan du snittar dem och fyller med Creme de pasteleiro.

Creme de pasteleiro

  1. Värm mjölken med kanelstång och citronskal tills den börjar koka.
  2. Ställ åt sidan att vila.
  3. Blanda resten av ingredienserna i en skål tills det är klumpfritt.
  4. Vispa äggen med 1/3 av mjölken.
  5. Lägg äggsmeten i kastrull på spisen och koka tills den tjocknar.
  6. Häll i en kall bunke och låt svalna.