Jordgubbstårta med hallon- och vaniljkräm

1h 40 min
Gräddtårta med hallon- och vaniljkräm
Foto: TV4

Paulos gräddtårta med hallon- och vaniljkräm, garnerad med färska jordgubbar, hallon och rostade mandelspån.

Enkla och rena smaker, något som påminner mig om en svensk sommar – en enkel gräddtårta med goda smaker. Här försöker jag balansera sötman från vaniljkrämen med god hallonfyllning. /Paulo

20 september 2012
Visa mer
1h 40 min

Du behöver

Anslag

  • 4 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver

Vaniljkräm

  • 3 st ägg
  • 2 st äggulor
  • 1 st vaniljstång
  • 1 l mjölk
  • 200 g strösocker
  • 40 g vetemjöl
  • 15 g maizena
  • 15 g potatismjöl

Hallonfyllning

  • 3,5 dl frysta hallon
  • 2 msk citronjuice
  • 1 msk maizena
  • 0,6 dl strösocker

Vaniljgrädde

  • 2,5 dl grädde
  • 250 g av vaniljkrämen ovan

Sockerlag

  • 500 g vatten
  • 250 g socker
  • 0,5 st vaniljstång
  • Citronzest

Nappage

  • 4 msk rödvinbärsgelé
  • 4 msk citronsaft
  • 0,5 st vaniljstång
  • Lite vatten

Garnityr

  • 250-300 g färska hallon
  • Färska jordgubbar
  • 150-200 g mandelspån

Gör så här

  1. Anslag
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ihop socker och ägg tills det är poröst och luftigt (10min). Sikta ihop de torra ingredienserna, blanda försiktigt ner dem i äggsmeten.
  3. Häll i formen och baka tills den är torr inuti och fjädrande i mitten.
  4. Mandel
    Rosta mandelspån i ugnen på175 grader i 5-8 minuter.
  5. Vaniljkräm
    Koka upp mjölk med vaniljstång och urskrapade vaniljfrön
  6. Vispa i en annan bunke ihop ägg med resten av ingredienserna tills smeten är klumpfri.
  7. När vaniljmjölken kokar, temperera äggsmet med 1/3 av mjölken.
  8. Häll i äggsmeten i en kastrull och ställ tillbaka på värme tills den tjocknar.
  9. Plasta i tunna lager och lägg i kylen.
  10. Hallonfyllning
    Lägg alla ingredienser i en kastrull.
  11. Låt blandningen koka, rör för bästa resultat. När den har önskad konsistens, lägg i annan bunke och låt svalna i kylen.
  12. Vaniljgrädde
    Börja vispa tills det bildas mjuka toppar, lägg till vaniljkräm och vispa ihop.
  13. Nappage & sockerlag
    Koka ihop respektive ingredienser tills allt är flytande. Ställ åt sidan.
  14. Montering
    Dela din tårtbotten i 3 delar.

  15. Pensla varje botten med sockerlag.
  16. Spritsa hallonfyllning på din första tårtbotten, lägg på lock.
  17. Spritsa vaniljkräm, lägg på ett andra lock.
  18. Frosta tårtan runtom med vaniljgrädde.
  19. Pensla jordgubbarna och hallon med nappage.
  20. Garnera med jordgubbar och bär på toppen, rostade mandlar på sidorna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept