Jordgubbstårta med hallon- och vaniljkräm

Gräddtårta med hallon- och vaniljkräm
Foto: TV4

Jordgubbstårta med hallon- och vaniljkräm

Av: Paulo Sebastião

Från: Hela Sverige bakar

30 ingredienser

1h 40 min

Paulos gräddtårta med hallon- och vaniljkräm, garnerad med färska jordgubbar, hallon och rostade mandelspån.

Enkla och rena smaker, något som påminner mig om en svensk sommar – en enkel gräddtårta med goda smaker. Här försöker jag balansera sötman från vaniljkrämen med god hallonfyllning. /Paulo

Ingredienser

Anslag

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver

vaniljkräm

  • 3 ägg
  • 2 äggulor
  • 1 vaniljstång
  • 1 l mjölk
  • 200 g strösocker
  • 40 g vetemjöl
  • 15 g majsstärkelse
  • 15 g potatismjöl

Hallonfyllning

  • 3,5 dl frysta hallon
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk majsstärkelse
  • 0,6 dl strösocker

Vaniljgrädde

  • 2,5 dl grädde
  • 250 g av vaniljkrämen ovan

Sockerlag

  • 500 g vatten
  • 250 g strösocker
  • 0,5 vaniljstång
  • citron, zest

Nappage

  • 4 msk rödvinbärsgelé
  • 4 msk citron, saft
  • 0,5 vaniljstång
  • vatten

garnityr

  • 250-300 g färska hallon
  • Färska jordgubbar
  • 150-200 g mandelspån

Gör så här

Anslag

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ihop socker och ägg tills det är poröst och luftigt (10min). Sikta ihop de torra ingredienserna, blanda försiktigt ner dem i äggsmeten.
  3. Häll i formen och baka tills den är torr inuti och fjädrande i mitten.

Mandel

  1. Rosta mandelspån i ugnen på175 grader i 5-8 minuter.

Vaniljkräm

  1. Koka upp mjölk med vaniljstång och urskrapade vaniljfrön
  2. Vispa i en annan bunke ihop ägg med resten av ingredienserna tills smeten är klumpfri.
  3. När vaniljmjölken kokar, temperera äggsmet med 1/3 av mjölken.
  4. Häll i äggsmeten i en kastrull och ställ tillbaka på värme tills den tjocknar.
  5. Plasta i tunna lager och lägg i kylen.

Hallonfyllning

  1. Lägg alla ingredienser i en kastrull.
  2. Låt blandningen koka, rör för bästa resultat. När den har önskad konsistens, lägg i annan bunke och låt svalna i kylen.

Vaniljgrädde

  1. Börja vispa tills det bildas mjuka toppar, lägg till vaniljkräm och vispa ihop.

Nappage & sockerlag

  1. Koka ihop respektive ingredienser tills allt är flytande. Ställ åt sidan.

#Montering

  1. Dela din tårtbotten i 3 delar.
  2. Pensla varje botten med sockerlag.
  3. Spritsa hallonfyllning på din första tårtbotten, lägg på lock.
  4. Spritsa vaniljkräm, lägg på ett andra lock.
  5. Frosta tårtan runtom med vaniljgrädde.
  6. Pensla jordgubbarna och hallon med nappage.
  7. Garnera med jordgubbar och bär på toppen, rostade mandlar på sidorna.