Martins mininapoleon, vaniljkakor och heta chokladsnittar

Martins mininapoleon, vaniljkakor och heta chokladsnittar
Foto: TV4

Martins mininapoleon, vaniljkakor och heta chokladsnittar

Av: Martin Jansson

Från: Hela Sverige bakar

30 ingredienser

Martins recept på tre sorters småkakor: Mininapoleon, Vaniljromans och Heta chokladsnittar.

Se fler recept från Hela Sverige bakar

Ingredienser

Mininapoleon

  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 5-6 dl vetemjöl
  • 0,5 citron
  • 0,5 äggvita
  • 250 g mandelmassa
  • 200 g mörk choklad 70 %
  • 1 äggula
  • 0,5 dl pistagenötter, hackad
  • Arikotyr (koka ihop passerad aprikosmarmelad, citronsaft och vatten)
  • 1 dl florsocker
  • röd hushållsfärg
  • 200 g mörk choklad 70 %

Vaniljromans

  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 75 g vetemjöl
  • rosenblad, hackade
  • 1 dl strösocker

Heta chokladsnittar

  • 40 g smör, rumstempererat
  • 2 msk farinsocker
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk tabasco
  • 45 g vetemjöl
  • 0,25 tsk bakpulver
  • 2 tsk kakao
  • 0,5 msk mörk choklad 70 %, hackad
  • 1 msk sötmandel, finhackad
  • 4 msk körsbärsmarmelad
  • 0,5 dl florsocker

Gör så här

Mininapoleon

  1. Ugnsvärme: 175 grader.
  2. Gör en mördeg av smör, socker, mjöl och ägg. Kyl degen ca 30 minuter. Kavla ut degen tunt och tag med kakmått ut runda plattor och lägg på plåt.
  3. Blanda mandelmassan smidig med äggvita och smaksätt med citronrasp. Spritsa ut kulor av blandningen på degplattorna.
  4. Nyp ihop plattorna som trekantshattar och pensla med uppvispat ägg.
  5. Grädda dem tills de är gyllenbruna, pensla med aprikotyr och strö på hackad pistagemandel.

Vaniljromans

  1. Blanda smör, vaniljsocker och vetemjöl till en grynig massa.Tillsätt de hackade rosenbladen.
  2. Nyp ihop degen och rulla ut en längd. Kyl degen en aning och bita sedan upp längden i tio bitar.
  3. Rulla bitarna lite spetsiga i ändarna och böj dem som horn.
  4. Lägg dem på plåt och grädda i ca12 minuter. Vänd kakorna i strösocker medan de är ljumna.

Heta chokladsnittar

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa samman smör, farinsocker och salt i en skål. Tillsätt äggula och tabasco.
  3. Sikta i vetemjöl, bakpulver och kakao. Blanda ihop tillsammans med hackad choklad och mandel.
  4. Rulla degen till en längd och lägg på bakpappersklädd plåt. Platta ut den en aning och gör en fördjupning i mitten. Bred ut sylten i fördjupingen.
  5. Grädda kakorna i ca 15 minuter. Ringla på glasyr och skär i sneda bitar.