Gräddtårta med björnbär

10 - 12 bitar
Gräddtårta med björnbär

Martins björnbärsgräddtårta. Klassisk, enkel men väldigt god tårta med riktigt bohusländska smaker av björnbär.

Martins vaniljsocker
2 vaniljstänger
250 g strösocker
1. Skrapa ur fröna ur vaniljstängerna.
2. Lägg stänger och frön i en mixer tillsammans med strösocker.
3. Mixa allt till en potatismjölsliknande konsistens.
4. Sikta sockret och förvara i en lufttät burk.
Första året vi bodde på Tjärnö utanför Strömstad skördade vi enorma mängder med björnbär i vår trädgård. Frysen var smällfylld och vi gjorde allt möjligt med björnbär. Marmelad, sylt, paj, likör och så grunden till denna tårtan som skapades hösten 2009. Jag är lite novis med tårtbak men gör oftast hemgjorda vid högtider. Denna tårta blir en hyllning till Bohusläns fantastiska björnbär. /Martin

20 september 2012
Visa mer
10 - 12 bitar

Du behöver

Anslag

  • 2 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk äkta vaniljsocker
  • 1 dl kokande vatten

Vaniljkräm

  • 0,5 dl mjölk 3%
  • 6 st äggulor
  • 1 st vaniljstång
  • 25 g osaltat smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 msk maizena

Björnbärssylt

  • 2 l björnbär (går bra med frysta)
  • 0,5 kg strösocker (eventuellt fruktpektin)
  • 1 krm natriumbensonat

Dekoration

  • 200 g mörk choklad 80 %
  • Björnbärssylt
  • 0,5 l vispgrädde
  • 0,5 msk äkta vaniljsocker
  • 1 l färska björnbär

Gör så här

  1. Anslag
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa samman ägg, strösocker och vaniljsocker luftigt.
  3. Tillsätt kokande vatten, sikta ned vetemjöl, potatismjöl  och bakpulver.
  4. Fodra en springform och grädda ca 20 minuter.
  5. Strö socker över din sockerkaksbotten, tag ut den ur springformen och låt svalna på galler. När anslaget svalnat, dela i tre delar med sågtandad kniv.
  6. Vaniljkräm
    Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull.
  7. Slå mjölken över och låt koka upp. Låt mjölken dra ca 15 minuter.
  8. Vispa samman ägg och socker luftigt.

  9. Tillsätt maizena.
  10. Häll den varma mjölken över äggsmeten och blanda väl.
  11. Häll tillbaka i kastrullen och värm tills det nästan kokar.
  12. Vispa i smöret tills det är smält och passera krämen i en låg form som du sätter i kallvattenbad. Kyl så snabbt som möjligt!
  13. Fyll en plastspritspåse med din vaniljkräm.
  14. Björnbärssylt
    Varva rensade bär och socker i en tålig kastrull (helst oförtennad syltgryta av koppar).
  15. Värm upp långsamt och låt koka på stark värme i ca 15 minuter.
  16. Tillsätt natriumbensonat. Fyll upp sylten på steriliserade burkar och vänd dem upp och ned.
  17. Montering
    Smält chokladen, spritsa ut valfria dekorationer på ett smörpapper och låt stelna.
  18. Lägg samman dina tårtbottnar med ett lager björnbärssylt (är sylten rinnig bör den först kokas samman så den är fast), ett lager vaniljkräm, och överst ett lager björnbärssylt samt finhackad mörk choklad (ca 0.5 dl, pass upp så det inte blir för mycket). Täck toppen med färska björnbär.
  19. Tårtan spritsas upp med grädde smaksatt med vaniljsocker och dekoreras med chokladdekorationer av mörk choklad.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept